Quantcast
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών η αύξηση των καταθέσεων τους - enikonomia.gr
share

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών η αύξηση των καταθέσεων τους

δημοσιεύτηκε:

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Μοοdy’s χαρακτήρισε θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους  τον Δεκέμβριο 2017.

Σε έκθεσή του (Credit Outlook), ο Moody’s αναφέρει ότι οι  καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν στα 126,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017. Στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς,  οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ, με αιχμή την αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο των καταθέσεων από νοικοκυριά και μη επενδυτικούς οργανισμούς. 

Η αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repos είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια των τραπεζών να απαλλαγούν από τη χρηματοδότησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ο οποίος έχει επιτόκιο που φτάνει το 1,5% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 0,6% που είναι το επιτόκιο για καταθέσεις ενός έτους, αναφέρει ο οίκος. 

Οι τράπεζες πέτυχαν να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα το 2017 και τον Ιανουάριο 2018, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους από την κεντρική τράπεζα, προσθέτει η έκθεση. 

Ο οίκος εκτιμά ότι, το «ευάλωτο» χρηματοδοτικό προφίλ του ελληνικού τραπεζικού κλάδου παραμένει βασική πρόκληση μαζί με τα 100,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία καταναλώνουν πόρους και μειώνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.