Quantcast
Χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ για νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο εξασφάλισε η Energean - enikonomia.gr
share

Χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ για νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο εξασφάλισε η Energean

δημοσιεύτηκε:

Δανειακή σύμβαση, ύψους 180 εκατ. δολαρίων, για τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της Energean στον Πρίνο υπέγραψε η εταιρεία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Ρουμανίας EximBank SA (EximBank Romania), καθώς και την Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA (Intesa Sanpaolo Bank).

Η χρηματοδότηση αποτελεί επέκταση της ισχύουσας σύμβασης, ύψους 75 εκατ. δολαρίων, που υπεγράφη με την EBRD στις 19 Μαϊου 2016 και αφορά την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον». Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα στη Λεκάνη του Πρίνου περιλαμβάνει ως το 2021 την πραγματοποίηση έως και ακόμη 25 γεωτρήσεων, καθώς και την κατασκευή δύο νέων εξεδρών για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και πρόσθεσε: «Αναμένουμε από το ελληνικό Δημόσιο την έγκαιρη χορήγηση όλων των απαιτούμενων αδειών, προκειμένου το μεγάλο αυτό πρόγραμμα να προχωρήσει απρόσκοπτα και να διασφαλισθεί η συνέχιση της δραστηριότητας, της απασχόλησης και των ωφελειών προς την τοπική και την εθνική οικονομία για πολλά χρόνια ακόμη. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη συμφωνία αγοράς της παραγωγής του Πρίνου από τη BP, αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδιασμού του ομίλου της Energean στην ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος περιλαμβάνει την ύψους 1,6 δισ. δολαρίων ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς στη θάλασσα του Ισραήλ, καθώς και τις αναπτυξιακές και ερευνητικές δραστηριότητες στο Ισραήλ, τη δυτική Ελλάδα και την Αδριατική».

«Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την Παρευξείνια Τράπεζα να υποστηρίζει επιχειρήσεις τής χώρας που τη φιλοξενεί, ιδιαιτέρως όταν αυτή αφορά στην πρώτη μας χρηματοδότηση σε εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Iσάν Ουγούρ Ντελικανλί.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αποτελούμε μέρος αυτής της συμφωνίας, η οποία θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Energean με τη συμμετοχή δύο νέων σημαντικών εταίρων στις χρηματοδοτήσεις» ανέφερε, τέλος, ο Έρικ Ράσμουσεν, διευθυντής της EBRD και επικεφαλής του τομέα Φυσικών Πόρων της τράπεζας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.