Quantcast
Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης μέσα στο 2018 των βασικών επιτοκίων του ευρώ, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα επιτόκια αυξάνονται από την Ομοσπονδιακή της Κεντρική Τράπεζα (Fed), στην Ευρώπη θα αργήσει κάπως ακόμη να υπάρξει άνοδος του βασικού επιτοκίου, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος για πληθωρισμό 2% στην Ευρωζώνη (σήμερα ανέρχεται στο 1,4%).

«Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή είναι ακόμη προσεκτική», επισήμανε ο Έβαλντ Νοβότνι, προσθέτοντας πως ωστόσο στα επιτόκια κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας παρατηρείται ήδη άνοδος των επιτοκίων.

Ο Νοβότνι είπε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών τις προηγούμενες ημέρες, καθώς, όπως παρατήρησε, «πρόκειται μάλλον για μία εξομάλυνση, για ένα λογικό σημάδι αφύπνισης» και οι δείκτες είναι τώρα εκεί όπου ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η οποία είχε χαρακτηριστεί από μεγάλες αυξήσεις.

Κατά τη γνώμη του, πίσω από την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών βρίσκεται και η προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα επιτόκια τους, ενώ άμεση αιτία ήταν η υψηλότερη αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη ζήτηση, ταχύτερη άνοδο των τιμών και ως εκ τούτου μία ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.