Quantcast
Nτανιέλ Νουί: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων - enikonomia.gr
share

Nτανιέλ Νουί: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων

δημοσιεύτηκε:

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές από τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν και ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια ειδική κατάσταση, τόνισε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί  μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, το πρόγραμμα εξακολουθεί να τρέχει ενώ τα capital controls παραμένουν σε ισχύ. Χτυπήθηκαν από την κρίση, κάποιες έκλεισαν, κάποιες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και κάποιες χρησιμοποίησαν τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για να συνεχίσουν.

Η οικονομία ωστόσο βελτιώνεται και η χώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα capital controls χαλαρώνουν και εν τέλει θα αρθούν.

Δεν είναι μόνο η κατάσταση που βελτιώνεται, τόνισε. «Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή επίσης. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και σταθεροποίησαν την χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά».

Όπως είπε οι καταθέσεις επιστρέφουν και η οριστική άρση των capital controls πιθανότατα θα αυξήσει το κίνητρο για την επιστροφή τους.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες προχώρησαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις με αλλαγές στις διοικήσεις και τα Δ.Σ. Αυτές θα πρέπει τώρα να παράξουν έργο και αυτό δεν θα είναι εύκολο, σημείωσε.

Οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν. Η μεγαλύτερη είναι τα NPLs, όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.