Quantcast
Moody’s: Credit positive η χαλάρωση των capital controls - enikonomia.gr
share

Moody’s: Credit positive η χαλάρωση των capital controls

δημοσιεύτηκε:

Credit positive χαρακτήρισε την χαλάρωση των capital controls και τη βελτίωση της ποιότητας των assets των τραπεζών η Moody’s, σε ανάλυσή της.

Όπως επισημαίνει, την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε χαλάρωση των capital controls, δύο ημέρες αφότου ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του επισήμανε τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE’s) στο δ΄ τρίμηνο.

Οι βελτιωμένες προοπτικές της Ελλάδας επέτρεψαν την χαλάρωση των capital controls και πιθανώς θα ενισχύσουν την ακόμη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες, ως εκ τούτου βοηθώντας τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, που αποτελεί credit positive, αναφέρει η Moody’s.

Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το 2017 και η μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με την επιτυχημένη έξοδο του προγράμματος στήριξης της χώρας, πιθανώς είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΤτΕ να χαλαρώσουν τα capital controls, επισημαίνεται.

Τα νέα μέτρα πιθανώς θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά στις εγχώριες τράπεζες κάποια από τα χρήματα που κρατούν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Μια αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 21,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017, με επιτόκιο περίπου 1,5%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.