Quantcast
Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν στη διεθνή ναυτιλία - enikonomia.gr
share

Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν στη διεθνή ναυτιλία

δημοσιεύτηκε:

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσµιο οικονοµικό γίγνεσθαι, σε µία περίοδο που βρίθει προκλήσεων, µίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών(ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάµης, στο πλαίσιο του πρώτου «Sea Nation Conference» µε τίτλο «Η παγκόσµια επίδραση της ναυτιλίας», που πραγµατοποιήθηκε στο Ιδρυµα Ευγενίδου. 

Ο εφοπλιστής µίλησε και για τη σηµασία του ελεύθερου εµπορίου, τασσόµενος κατά των µέτρων προστατευτισµού που απειλούν την ανάπτυξη του παγκόσµιου εµπορίου και τη βιωσιµότητα της παγκόσµιας ναυτιλίας. Χαρακτηρίζοντας τη ναυτιλία ως την κινητήριο δύναµη του παγκόσµιου εµπορίου και της παγκόσµιας οικονοµίας, ο Θ. Βενιάµης τόνισε «την ανάγκη συνειδητοποίησης σε διεθνές επίπεδο, από την κοινωνία και τους νοµοθέτες, της καθοριστικής σηµασίας της ναυτιλίας, στο πλαίσιο των θετικών στόχων της παγκοσµιοποίησης, και την ανάγκη για κάθε ναυτιλιακό κράτος, όπως η Ελλάδα, να διατηρήσει τη δική του ναυτιλία βιώσιµη και, άρα, ανταγωνιστική».
Ο ίδιος έδωσε έµφαση στην εξάρτηση της παγκόσµιας οικονοµίας από τη ναυτιλία, σηµειώνοντας πως το 90% του παγκόσµιου εµπορίου, καθώς και το 90% του εξωτερικού και το 40% του εσωτερικού εµπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης διακινούνται µέσω θαλάσσης. «Είναι εµφανής η εξάρτηση της παγκόσµιας οικονοµίας από τις θαλάσσιες µεταφορές και, εποµένως, από τον διεθνή εµπορικό στόλο, µεγάλο µερίδιο του οποίου, συγκεκριµένα το 20% της παγκόσµιας χωρητικότητας και το 50% της κοινοτικής, είναι στα χέρια των Ελλήνων. ∆εδοµένου ότι ο εµπορικός στόλος αποτελεί το τέταρτο “όπλο” σε εποχές κρίσης, µια δυνατή ναυτιλία ενισχύει τη στρατηγική θέση της χώρας ή της περιοχής που την κατέχει».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.