Quantcast
Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την 25η Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την 25η Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Η ημέρα της 25ης Μαρτίου διακρίνεται ως υποχρεωτική αργία κατά την οποία απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα. Φέτος η ημέρα της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα παρακάτω:

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 25 Μαρτίου:

Όσοι μισθωτοί αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δικαιούνται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους, χωρίς καμία προσαύξηση.
Όσοι μισθωτοί αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δεν δικαιούνται επιπλέον αποδοχές πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
Για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 25 Μαρτίου:
Όσοι μισθωτοί αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δικαιούνται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο, καθώς και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου τους.
Όσοι μισθωτοί αμείβονται με μηνιαίο μισθό και απασχολούνται σε επιχείρηση που εξαιρείται των διατάξεων περί αργίας κατά τις ημέρες των Κυριακών και των εορτών και θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δικαιούνται μόνο την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού τους. Αντίθετα σε επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει εξαιρετικά την ημέρα αυτή (επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί αργίας κατά τις ημέρες των Κυριακών και αργιών), οι μισθωτοί που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού τους και επιπλέον το 1/25 του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού τους.

Σημείωση: Όσοι μισθωτοί εργάζονται την Κυριακή πάνω από 5 ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, η οποία ξεκινά από την Κυριακή που απασχολήθηκαν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.