Quantcast
Μυτιληναίος – Παπαλεξόπουλος: Επιστολή παρέμβαση για τo ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας - enikonomia.gr
share

Μυτιληναίος – Παπαλεξόπουλος: Επιστολή παρέμβαση για τo ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

δημοσιεύτηκε:

Κινδύνους για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας, διαπιστώνουν σε επιστολή τους οι πρόεδροι της επιτροπής ενέργειας του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Στην επιστολή τους προς τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη, η οποία κοινοποιείται και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Μ. Φιλίππου, αναφέρονται σε τρία σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Αναφέρονται σε στρεβλώσεις που αφορούν στην αντιστάθμιση του κόστους των έμμεσων εκπομπών, στην ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών και στον κίνδυνο που δημιουργείται εξαιτίας της χρέωσης προμηθευτή.

Στην επιστολή τους οι δύο πρόεδροι της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΣΕΒ επισημαίνουν μια σημαντική στρέβλωση καθώς η αποζημίωση που λαμβάνει η βιομηχανία υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή των δικαιωμάτων ρύπων της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αντίθετα η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της χρεώνει το κόστος των ρύπων του προηγούμενου μήνα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ένα τεράστιο χάσμα αφού η τιμή του 2017 ήταν 5,7 ευρώ ο τόνος όταν από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 13 έως 14 ευρώ ο τόνος.

Όταν μιλάμε για βιομηχανίες που το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40% του κόστουςγίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όταν αυτές οι βιομηχανίες ανταγωνίζονται εταιρείες από την Κίνα που δεν επιβαρύνονται καθόλου με κόστη ρύπων τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο.

Για το θέμα της αντιστάθμισης, Ε. Μυτιληναίος και Δ. Παπαλεξόπουλος καλούν το υπουργείο σε συνεργασία με το ΛΑΓΗΕ να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει η ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για την επιτακτική αντιμετώπιση του θέματος.

Στην επιστολή οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ελλοχεύει ο ο καταλυτικός κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική βιομηχανία εκτεθειμένη λόγω καθυστερημένης εφαρμογής του σχεδίου προσαρμογής, ιδίως εφόσον παρέλθουν οι προβλεπόμενες προθεσμίες. Ζητούν άμεση επίσημη ενημέρωση για το θέμα και δηλώνουν διατεθειμένοι να συνδράμουν στο έργο του ΥΠΕΝ με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης και υλοποίησης του σχεδίου προσαρμογής.

Οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ αναφέρονται στην περίφημη χρέωση προμηθευτή επισημαίνοντας ότι δημιουργεί σοβαρότατο ζήτημα για τη βιομηχανία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην επιστολή τους Ε. Μυτιληναίος και Δ. Παπαλεξόπουλος, “δεν αμφισβητείται η δυνητικά καταστροφική επίπτωση της χρέωσης προμηθευτή στα βιομηχανικά τιμολόγια: δεδομένου ότι η χρέωση αυτή εντάσσεται στο ανταγωνιστικό σκέλος ενέργειας του προμηθευτή, γεννάται σαφώς ο – εξ αυτής της μεθόδευσης – κίνδυνος καταστρατήγησης των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ του 2014 συνεκτιμώντας μάλιστα το ήδη υποβληθέν από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο προσαρμογής σε αυτές”.

Εδώ λοιπόν η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ επισημαίνει τον εξής κίνδυνο: Ενώ η ενεργοβόρος βιομηχανία μπορεί να αποζημιωθεί για το κόστος που συνδέεται με τη χρηματοδότηση των σταθμών ΑΠΕ, που πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ), κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένη σε αυξήσεις και να επιβαρυνθεί επιπλέον κόστη, καθώς δεν προβλέπεται ελάφρυνση από τυχόν πρόσθετο κόστος που ενσωματώνεται στο ανταγωνιστικό κόστος (χρέωση) του προμηθευτή.

Και μπορεί προσωρινά η ΔΕΗ να απορρόφησε τη χρέωση αυτή επηρεάζοντας και τους ανταγωνιστές της ωστόσο με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και την πρόβλεψη για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ είναι αμφίβολο για πόσο καιρό ακόμη θα μπορούν ΔΕΗ και λοιποί προμηθευτές να απορροφούν τη σημαντική αυτή επιπρόσθετη χρέωση, σημειώνει η επιστολή.

Στην επιστολή επισημαίνεται εξάλλου ότι η χρέωση, αποτέλεσε τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην προμήθεια κάτι που διαπίστωσε και μελέτη διεθνούς οίκου που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ. Αυτό θα επιφέρει ένα ακόμη ανυπέρβλητο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας και το ΥΠΕΝ οφείλει να μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να το αποτρέψει, σημειώνεται στην επιστολή.

Οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι συνθήκες ευνοούν την πλήρη και ολοσχερή κατάργηση της χρέωσης χωρίς μάλιστα να απαιτείται καμία αναπροσαρμογή στο ΕΤΜΕΑΡ, δεδομένου του σημαντικού προβλεπόμενου πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στο θέμα της υποεκτίμησης των δεδομένων της αγοράς από το ΛΑΓΗΕ (τιμές ρύπων και οριακή τιμή του συστήματος) και τονίζεται ότι εάν αναθεωρηθούν σωστά τα στοιχεία τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάργηση της χρέωσης όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.