Quantcast
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητά να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τους δασμούς Τραμπ - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητά να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τους δασμούς Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν “την αβεβαιότητα της αγοράς” με την απόφασή τους να ισχύσει ως την 1η Ιουνίου η προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τον Μεξικό.

“Η αμερικανική απόφαση παρατείνει την αβεβαιότητα της αγοράς, η οποία ήδη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις”, τόνισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας ότι “η ΕΕ θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τα μέτρα αυτά διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την προστασία της εθνικής ασφάλειας”.

“Η αυξημένη παραγωγή στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου δεν προέρχεται από την ΕΕ”, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι “αντίθετα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η ΕΕ έχει συνεργαστεί σε όλα τα πιθανά επίπεδα με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου “διατεθειμένη να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα της πρόσβασης στην αγορά”, όμως έθεσε και τα όριά της: “Ως εταίρος και μακροχρόνια φίλος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής”.

Και η Γερμανία ζήτησε σήμερα “οριστική εξαίρεση” από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

“Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε” για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως “εξακολουθεί να αναμένει την οριστική εξαίρεση” από τους δασμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Βερολίνο εκτίμησε ότι είναι “ιδιαίτερα σημαντικό” η ΕΕ να συνεχίσει “τον διάλογο με τις ΗΠΑ” και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “θα συζητήσει με τα κράτη μέλη για τη στάση που πρέπει να τηρήσει”.

“Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια κλιμάκωση” του εμπορικού πολέμου, κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

“Η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (…) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια” των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο Τραμπ επέβαλε στις 8 Μαρτίου δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου, εξαιρώντας όμως τον Καναδά και το Μεξικό. Στα τέλη Μαρτίου εξαίρεσε προσωρινά και την ΕΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.