Quantcast
Πιτσιόρλας στο κινεζικό πρακτορείο: Είμαστε αντίθετοι στον προστατευτισμό - enikonomia.gr
share

Πιτσιόρλας στο κινεζικό πρακτορείο: Είμαστε αντίθετοι στον προστατευτισμό

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στηρίζει σθεναρά τη διασυνοριακή συνεργασία και αντιτίθεται στον προστατευτισμό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πιθανή επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε πως «αυτές οι αμερικανικές κυρώσεις προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ανησυχεί, όχι μόνον η Ελλάδα, αναφορικά με τους πιθανούς εμπορικούς πολέμους…».

«Επί του παρόντος δεν βλέπουμε κάποια συγκεκριμένη αρνητική επίπτωση στην Ελληνική οικονομία ή στην Ευρωπαϊκή, όμως νομίζουμε πως αν αυτές οι πρωτοβουλίες επεκταθούν, θα δημιουργήσουν προβλήματα», πρόσθεσε.

«Η θέση μας είναι πως θα πρέπει να ενισχύσουμε την παγκόσμια συνεργασία, θα πρέπει φυσικά να υπάρξουν κανόνες για αυτή τη συνεργασία και θα πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα σε όλες τις ενέργειες», σημείωσε.

«Νομίζω πως χωρίς να υπερβάλλουμε για τα προβλήματα που προκύπτουν για μια στιγμή, θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πολιτική της συνεργασίας, του ανοίγματος των συνόρων και σε μια πολιτική που να αξιοποιεί στο έπακρο την παγκοσμιοποίηση, με νέους όρους», είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Όπως ανέφερε, τα πρώτα χρόνια της παγκοσμιοποίησης δημιούργησαν συγκρούσεις και ανισότητες, όμως «τώρα εισερχόμαστε στη φάση που αρχίζουμε να συζητούμε την ανάγκη για τέτοιου είδους κανονισμούς».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως κάτι καλό θα προκύψει από όλες αυτές τις συζητήσεις και ιδιαίτερα για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Παρά τη ρητορική και τις εντάσεις που παρατηρούνται τελευταία στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις, ο Έλληνας αξιωματούχος δεν θεωρεί πως έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

«Όλα αυτά τα βήματα γίνονται από όλες οι πλευρές για να ελέγξουν την ανθεκτικότητα της άλλης πλευράς και πάνω απ’ όλα είναι ενέργειες που έρχονται ως αποτέλεσμα του γεγονότος πως στην πρώτη περίοδο ανοίγματος των αγορών δεν υπήρχαν κανονισμοί που έπρεπε να υπάρχουν», επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν διορθώσεις, πρέπει να γίνουν προσαρμογές, όμως δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μια περίοδο προστατευτισμού».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.