Quantcast
ΙΟΒΕ: Ορατή η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο - enikonomia.gr
share

ΙΟΒΕ: Ορατή η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο

δημοσιεύτηκε:

Ορατή βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, μετά την έντονη επιδείνωσή του τον προηγούμενο μήνα.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, o δείκτης οικονομικού κλίματος σκαρφάλωσε στις 103,6 μονάδες από 99,8 τον Μάρτιο. Προσέγγισε έτσι τα επίπεδα του Φεβρουαρίου ( 104,3). Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι σε κάποιο βαθμό, η άνοδος του δείκτη τον Απρίλιο πρέπει επίσης να αποδοθεί και σε εποχικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, καθώς διαφαίνεται ισχυρή άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό, με θετικές επενέργειες στην απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλλει επίσης η αναμενόμενη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και του προγράμματος, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που επιμένουν.

Αναλυτικότερ, στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένει αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά σε ήπιο βαθμό. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 103,4 (από 102,6) μονάδες και αισθητά υψηλότερα έναντι του αντίστοιχου περυσινού του επιπέδου (98,4).

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κινείται οριακώς πτωτικά τον Απρίλιο, στις 49,7 (από 50,6) μονάδες, χαμηλότερα και έναντι της αντίστοιχης περυσινής τους επίδοσης (52,4 μον.).

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περαιτέρω, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διακόπτει την πτωτική του πορεία και ενισχύεται σημαντικά τον Απρίλιο στις 106,4 (από 94,9) μονάδες, κινούμενος αισθητά υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (95 μον.).

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται οριακά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ανοδικά τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 100,3 (από 92,4) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (82,4 μονάδες).

Στην την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο υψηλότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο, στις -48,8 (από -52,8) μονάδες, στην υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας και αισθητά υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (-72,2 μονάδες).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.