Quantcast
Πετρόπουλος: Έχουμε επτά μήνες για να δούμε τι θα γίνει με τις συντάξεις - Έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο για βελτιώσεις - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Πετρόπουλος: Έχουμε επτά μήνες για να δούμε τι θα γίνει με τις συντάξεις – Έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο για βελτιώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση των μειώσεων στις συντάξεις άφησε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς εάν θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 ο «κόφτης» έως 18% στις συντάξεις ή υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης, είπε: «Δεν υπάρχει 18%, είναι έως 18% για περίπου το 25-30% των συνταξιούχων. Και έχουμε και ένα 25% των συντάξεων που είναι εντελώς αμετάβλητο. Στο υπόλοιπο ποσοστό έχουμε και αυξήσεις… Είναι ένα ποσοστό περίπου 25% που θα έχει κάποιες μειώσεις σε αυτή την κλίμακα, δηλαδή από 0 μέχρι 18% της σύνταξης».

«Έτσι έχει συμφωνηθεί αλλά έχουμε μπροστά μας επτά μήνες να δούμε τις επιδόσεις που επιτυγχάνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης . Προβλέπω ότι θα ξεπερνά το 1 δισ. το πλεόνασμα και φέτος και επομένως έχουμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο να προσεγγίσουμε κάποιες πλευρές των συνεπειών με έναν καλύτερο τρόπο», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

«Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί τέλος Νοεμβρίου, ψηφίζεται μέσα στον Δεκέμβριο. Εκεί θα κριθούν όλα τα θέματα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν οι μειώσεις θα αφορούν και σε συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ με τον επανυπολογισμό, σημείωσε: «Στις περιπτώσεις που προκύπτει μικρότερη σύνταξη με τους νέους κανόνες , ναι θα υπάρξει, αλλά μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές οι περιπτώσεις. Θα είναι πάρα πολύ λίγες».

«Να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει μείωση 18%. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει 18% μείωση παντού, είναι έξω οι αγρότες, είναι έξω το 20-25% που έχει μια αύξηση, είναι ένα ποσοστό περίπου 20% που δεν έχει καμία μεταβολή. Άρα μιλάμε για ένα ποσοστό περίπου 25-30%. Εκεί θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Στην ερώτηση εάν θα περικοπούν επιδόματα συζύγων και τέκνων ήταν κατηγορηματικός: «Όλα αυτά εμπεριέχονται στον υπολογισμό και επανυπολογισμό των συντάξεων επομένως δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων». Παράλληλα, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν ξανά μειώσεις στις επικουρικές.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, σύμφωνα με την οποία το ΣτΕτάχθηκε υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, είπε: «Ας μην βιαστούμε να πούμε για πράγματα που δεν έχουμε δει συνολικά στο σκεπτικό της απόφασης».

Τέλος, ο Τάσος Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι έως τον Αύγουστο θα έχουν ολοκληρωθεί οι χορηγήσεις συντάξεων που εκκρεμούν (στο τρίμηνο), εκτός από ορισμένες περιπτώσεις (πχ στο ΤΣΑΥ και το ταμείο Νομικών), καθώς και θα έχουν δοθεί όλα τα εφάπαξ πλην κάποιων περιπτώσεων όπως για το Ταμείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.