Quantcast
Τζανακόπουλος: Η λύση για το χρέος θα είναι απολύτως πειστική για τις αγορές - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Η λύση για το χρέος θα είναι απολύτως πειστική για τις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και χαρακτήρισε «ιστορική» την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, γιατί σε αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας, στη συνέχεια, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα, στη σύνδεση της ρύθμισης του χρέους με τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, ότι «οι φήμες περί ανταλλαγής, το μόνο το οποίο κάνουν είναι να εκθέτουν αυτούς που τις διασπείρουν». «Διότι, απλούστατα» συνέχισε, «έχουν προδιαγράψει μία θετική ρύθμιση για το χρέος, και αυτό που θέλουν να κάνουν τώρα είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να απομειώσουν αυτή τη μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης, που οδηγεί τη χώρα μας εκτός μνημονίου, και στην αυτοδύναμη ανάκτηση της πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος». Και επανέλαβε αυτό που είπε και στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Τους εύχομαι καλά ξεμπερδέματα».

Τόνισε ότι ο «πολιτικός στόχος είναι η ρύθμιση να είναι τέτοια που να μπορεί να είναι πειστική στις αγορές χρήματος, έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και αυτά να είναι διαπραγματεύσιμα στην πρωτογενή αγορά, με πάρα πολύ καλούς όρους. Το μαθηματικό σκέλος αφορά την ανάγκη, η οποιαδήποτε ρύθμιση να εξασφαλίζει ότι στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ» σημείωσε και προσέθεσε ότι για να γίνει αυτό, «πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες επιμηκύνσεις των ημερομηνιών ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων», οι οποίες ως προς το ύψος τους, εξαρτώνται από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Επανέλαβε πάντως, ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι «απολύτως αξιόπιστη και απολύτως πειστική για την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος».

Η συμφωνία με την πΓΔΜ θα κυρωθεί από μία διευρυμένη συμμαχία

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, που κατέλαβε την «μερίδα του λέοντος» στην ενημέρωση των συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε με βεβαιότητα, ότι «θα κυρωθεί από μία διευρυμένη, πατριωτική και προοδευτική κοινοβουλευτική συμμαχία».

Σχολιάζοντας την έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια και κατά πόσο θα επηρεάσουν την κύρωσή της από τη γείτονα, είπε ότι «θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια που κάνει ο κ. Ζάεφ να κυρώσει τη συμφωνία» και στη συνέχεια να ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως προβλέπεται, για να τεθεί η σύμβαση σε ισχύ και στη συνέχεια να την κυρώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, με μία ευρεία, «κοινοβουλευτική, προοδευτική και πατριωτική συμμαχία».

Τόνισε ότι αν χρειαστεί και εφόσον το κρίνει ο πρωθυπουργός, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει και θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει την τετραετία», διευκρινίζοντας, κατόπιν ερώτησης, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με εκλογές».

Προσέθεσε πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Όσον αφορά στον πολιτικό χώρο από τον οποίο προσδοκά ψήφους η κυβέρνηση, αφού οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία, συνέστησε «αναμονή και υπομονή». Διευκρίνισε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει συνταγματική ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Ωστόσο, θα επιδιώξουμε μία όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία και από κει και πέρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» είπε και προσέθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να δηλώνει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν θα πάρει πίσω τη συμφωνία και από την άλλη να λέει ότι δεν θα την ψηφίσει».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό κόστος από τη συμφωνία, η οποία, αντιθέτως, «ενώνει το σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών», σε μία κατεύθυνση επίλυσης και όχι δημιουργίας προβλημάτων στα Βαλκάνια, αλλά και στη χώρα μας.

Σχολίασε επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης, οποίος είχε πει ότι δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς, είναι «ο μόνος που ενώθηκε με τις ακροδεξιές ομάδες του VΜRΟ και τις εθνικιστικές αντιλήψεις που αντιδρούν στη συμφωνία στη γειτονική μας χώρα», και «έχει υιοθετήσει ίδια και απαράλλακτη την εθνικιστική τακτική του VMRO και των ακροδεξιών».

Όπως είπε, οι εθνικιστές και στα δύο κράτη αντιδρούν στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν και οι δύο ως μειοδοσία και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι εθνικός μειοδότης» υπογραμμίζοντας, ότι «δύο ηγέτες, για πρώτη φορά πορεύτηκαν με άξονα τις αξίες τής συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια».

Αναφέρθηκε επίσης σε στελέχη της ΝΔ και χρυσαυγίτες που οργάνωσαν «περιθωριακές εκδηλώσεις δήθεν οργής» και παρέπεμψε σε δηλώσεις και σχετικά δημοσιεύματα, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόκειται για οργανωμένες αθλιότητες τις οποίες καλύπτει πλήρως ο κ. Μητσοτάκης».

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι τοποθετήσεις Γεννηματά και Βενιζέλου

Όσον αφορά στην τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία έχουν κλείσει όλα και χαρακτήρισε την πολιτική τοποθέτηση της κ. Γεννηματά και του κ. Βενιζέλου, ο οποίος θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης, ως «προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Αρνούνται την πολιτική ιστορία του κόμματος από το οποίο προέρχονται, αρνούνται την ανάγκη να στηριχθεί μία συμφωνία που επιλύει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μία διένεξη που υπάρχει εδώ και 26 χρόνια» σημείωσε και προσέθεσε: «Θα ήταν προτιμότερο να ακούσουν μία σειρά από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία επιμένουν να μιλούν για μία καλή συμφωνία, που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα». «Το Κίνημα Αλλαγής, αν θέλει να δικαιώσει την ίδια την ιστορία του, θα πρέπει στο σύνολό του να στηρίξει τη συμφωνία με την πΓΔΜ και να αφήσει τις προφάσεις, που προκαλούνται από ένα αντισυριζαϊκό μένος», υπογράμμισε.

Επίσης, σχολιάζοντας την πολιτική τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, είπε ότι «έχει τηρήσει πάρα πολύ υπεύθυνη στάση» η οποία «τιμά τον ίδιο και δείχνει ότι σέβεται τις ιδεολογικές του αρχές και την πολιτική ιστορία του Ποταμιού».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν επίκειται συμφωνία με την Αλβανία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δουλεύουμε στην κατεύθυνση της σύναψης μίας συμφωνίας που θα επιλύει όλα τα ανοικτά ζητήματα», ωστόσο προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αφορά το υπουργείο Εξωτερικών.

Για την άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που συγκαλεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη συζήτηση θα τεθούν μία σειρά από θέματα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει κατατεθεί απολύτως καμία πρόταση. Σημείωσε, επίσης, ότι οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από την ελληνική κυβέρνηση, με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «οι πολιτικές του ευθύνες είναι πασιφανείς», τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πρέπει να τοποθετηθεί, αντί να αναφέρεται σε «υποτιθέμενα χειραγωγημένα πορίσματα», ενώ όσον αφορά ατις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, είπε ότι πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.

Για το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η σχετική επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο ο χρόνος κατάθεσης εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, για το βίντεο που κυκλοφόρησε με τον βουλευτή Κώστα Σέλτσα να χορεύει με το τραγούδι «Μακεδονία του Αιγαίου» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό τραγούδι και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο 2018 και οι Έλληνες μπορούν να χορεύουν ό,τι θέλουν χωρίς να τους ασκείται κριτική».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.