Quantcast
Σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Στο κάδρο των επενδυτών μπαίνουν σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα κατά την α΄ φάση του διαγωνισμού που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Σε πρώτη φάση στόχος των επενδυτών είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα της ΔΕΗ, ώστε να αναλύσουν τα στοιχεία και τη βιωσιμότητα των μονάδων και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Από τον διαγωνισμό είναι αισθητή πάντως η απουσία των ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων, οι οποίοι όχι μόνο απέχουν από την διαγωνιστική διαδικασία αλλά έχουν εμποδίσει ακόμη και την κάθοδο στο διαγωνισμό των Ελλήνων συνεταίρων τους. Για παράδειγμα ως ενδιαφερόμενη για το 40% του λιγνίτη της ΔΕΗ, θα εμφανιστεί σήμερα η ΓΕΚ-Τέρνα και όχι ο Ήρωνας που αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του κατασκευαστικού ομίλου, με στρατηγικό εταίρο την Γαλλική Engie.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις για συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών, με στελέχη του κλάδου να υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία της ελληνικής βιομηχανίας. Ο προφανής λόγος είναι η δυνατότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας να εφαρμόσει μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους της αγοράς CO2 που έχουν εκτιναχθεί στα 17 ευρώ ανά τόνο, βελτιώνοντας σημαντικά τις δαπάνες για εκπομπές ρύπων που επιβάλουν οι πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κάλεσμα στην ελληνική βιομηχανία έχει απευθύνει από καιρό και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζοντας ότι θα είναι επ΄ ωφελεία της βιομηχανίας η απόκτηση λιγνιτικής μονάδας προκειμένου να υπάρχει σταθερό και προβλέψιμο ενεργειακό κόστος.

Την προσεχή Τρίτη 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ θα συγκληθεί για να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης της απόσχισης, των καταστατικών και του διοικητικού συμβουλίου των νέων εταιριών, στις οποίες θα περάσουν οι δραστηριότητες της λιγνιτικής παραγωγής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.