Quantcast
Ελπιδοφόρο το μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας - Εξάγεται το 78% της παραγωγής - enikonomia.gr
share

Ελπιδοφόρο το μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας – Εξάγεται το 78% της παραγωγής

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζουν ένα ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο μέλλον για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, δήλωσε η κυρία Αγγελική Καλλαρά, προϊσταμένη διεύθυνσης υδατοκαλλιέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ από το βήμα του συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2018 που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως σημείωσε, «στην ΕΕ, η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας αυξήθηκε κατά 4% σε όγκο και 8% σε αξία προϊόντων. Η χώρα μας, μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, θα υστερήσει;».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση και η συνεργασία όλων ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να υπερνικήσουμε προβλήματα του παρελθόντος, να υλοποιήσουμε τους ήδη προγραμματισθέντες στόχους μας, να πετύχουμε την αύξηση και διαφοροποίηση της παραγωγής και να ανακτήσουμε τη θέση μας. Επίσης, να αναδείξουμε και να διευρύνουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων ενόψει του εντεινόμενου ανταγωνισμού και να βελτιώσουμε την εικόνα της ιχθυοκαλλιέργειας προβάλλοντας τις πραγματικές περιβαλλοντικές διαστάσεις λειτουργίας της στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι η υδατοκαλλιέργεια και πιο συγκεκριμένα η ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελεί σήμερα το δυναμικότερα αναπτυσσόμενο κλάδο ζωικής παραγωγής προϊόντων διατροφής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι το 2030 πάνω από το 65% των αλιευτικών προϊόντων θα προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προήλθε από την υδατοκαλλιέργεια και το υπόλοιπο 37% από την ελεύθερη αλιεία. Τα ψάρια και τα προϊόντα μεταποίησης αυτών αποτελούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας καθώς υπερβαίνουν τις αντίστοιχες εισαγωγές. Αναφέρεται ότι περίπου το 78% της παραγωγής εξάγεται, ενώ το υπόλοιπο 22% πωλείται στην εγχώρια αγορά.

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους εκπροσώπους του κλάδου μετέφερε από το βήμα του συνεδρίου Ιχθυοκαλλιεργειών 2018 ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Το μέλλον σας ανήκει. Πρώτον η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα αλλά σταθεροποιείται η οικονομία και το γεγονός ότι έκλεισαν οι εκκρεμότητες του eurogroup είναι πολύ θετικό γιατί δημιουργεί σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο. Το πλαίσιο για σοβαρούς επενδυτές βελτιώνεται. Υπάρχουν προβλήματα αλλά το πλαίσιο έχει βελτιωθεί κατά πολύ».

Παράλληλα, όπως τόνισε γίνεται πιο ευέλικτος ο τρόπος διαχείρισης των ταμείων της ΕΕ. «Μπορεί η χρηματοδότηση της ΕΕ να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι πολύ περισσότερο ευέλικτα. Αν συνεργαστούμε όλοι ευρωβουλευτές, κλάδος, δημόσια διοίκηση και κυβέρνηση, ίσως καταφέρουμε να βρούμε κάποιους κανόνες που να ενισχύσουν τους μικρομεσαίους του κλάδου, δίνοντας ευκαιρίες σε παραγωγούς να καλύψουν ειδικές ανάγκες».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.