Quantcast
Σεντένο: Το σχέδιο για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Σεντένο: Το σχέδιο για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Τη γαλλο-γερμανική πρόταση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και έχει ως στόχο να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις χρεών στην Ευρωζώνη, προτίθεται να θέσει επί τάπητος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία έχει διχάσει τους ειδικούς, με άλλους να θεωρούν ότι αποτελεί απαραίτητο βήμα στο δρόμο προς βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και άλλους να προειδοποιούν ότι πρόκειται για «ωρολογιακή βόμβα».

«Με βάση τις οδηγίες των ηγετών, μπορούμε να εργαστούμε περαιτέρω για την πιθανή εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης για το σύνολο των ομολόγων (single-limb CACs) για νέες εκδόσεις προκειμένου να αποφύγουμε εξαιρέσεις» αναφέρει ο Μάριο Σεντένο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου.

Οι CACs είναι ρήτρες συλλογικής δράσης σε εκδόσεις κρατικών ομολόγων, που καθιστούν ευκολότερο για μια κυβέρνηση να παρακάμπτει μια μειοψηφία επενδυτών που αντιτίθενται στους όρους της αναδιάρθρωσης χρέους, και οι οποίοι θα μπορούσαν να ανακόψουν την όλη διαδικαία. Τα ομόλογα που εκδίδονται στην ευρωζώνη μετά το 2013 περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης, ωστόσο το καινοτόμο στοιχείο, που προτείνεται, είναι η εισαγωγή του λεγόμενου μέτρου «single-limb», που θα καθιστούσε τη διαδικασία πολύ ευκολότερη, καθώς θα επέτρεπε μια ενιαία απόφαση για την αναδιάρθρωση που θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.