Quantcast
«Fast track» αδειοδότηση για επενδύσεις στη βιομηχανία - enikonomia.gr
share

«Fast track» αδειοδότηση για επενδύσεις στη βιομηχανία

δημοσιεύτηκε:

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προωθεί ένα σύστημα fast track αδειοδότησης για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο να μειώσει αισθητά, σε λιγότερο από ένα έτος από 5-10 που είναι τώρα, τον χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης.

Στα άμεσα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, όπως εξήγγειλε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Στρατής Ζαφείρης, είναι η εξεύρεση λύσης στο χωροταξικό, με τακτοποίηση και επέκταση άτυπων και θεσμοθετημένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων όπως είναι εκείνες στα Οινόφυτα, τον Ασπρόπυργο και το Καλοχώρι.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΒ, οι αιτήσεις για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις θα υποβάλλονται στη γραμματεία η οποία θα έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα αναλαμβάνει την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη γενικά για τις στρατηγικές επενδύσεις, θεωρείται ωστόσο ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τη βιομηχανία αν υπάρξει μια ξεχωριστή δομή εξειδικευμένη στη μεταποίηση. Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας βιομηχανικής επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ύψος της, την προστιθέμενη αξία, τις θέσεις εργασίας, την σημασία της συνολικά για τη χώρα κ.α. Στο πλαίσιο της απλούστευσης της αδειοδότησης εξετάζεται επίσης η ίδρυση γραφείου πολεοδομίας εντός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Οι ρυθμίσεις για το fast track θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί συνολική παρέμβαση στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.