Quantcast
Θεοδωράκης: Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Θεοδωράκης: Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην κοινωνία μας είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε. Χωρίς να αναγνωρίσουμε τα λάθη και χωρίς να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας. Χωρίς να αλλάξουμε» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την οικονομία.

«Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις. Με ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που δεν μπορούν αλλά και με αυστηρότητα απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στη «μαύρη επέτειο» – όπως τη χαρακτήρισε- από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2015, σημειώνοντας:

«Το δημοψήφισμα ήταν μια βουτιά προς τα πίσω. Ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός με ένα ερώτημα – που δεν ήταν ερώτημα και μια απάντηση – που δεν ήταν απάντηση. Η χώρα σώθηκε από τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ξαφνικό θάνατο χάρη στις προσπάθειες που έγιναν την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπήρξα ποτέ, όπως ξέρετε, υποστηρικτής του Προκόπη Παυλόπουλου. Άλλωστε, η δική μας πρόταση για πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Όμως, ο Προκόπης Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο εκείνες τις κρίσιμες ώρες… Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τότε, τον Φρανσουά Ολάντ. Ούτε ο Ολάντ με μάγεψε ποτέ αλλά μας στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που όλοι είχαν βαρεθεί τα παιγνίδια του Βαρουφάκη και τους φτηνούς τσαμπουκάδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Όμως δεν αρκούσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Έπρεπε να συναινέσουν οι τότε αρχηγοί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης: Μειμαράκης – Γεννηματά κι εγώ. Ανεξαρτήτως των πιέσεων που είχαν οι αρχηγοί από τα κόμματά τους, το αποτέλεσμα ήταν τελικά ότι και οι τρεις στηρίξαμε τη στροφή της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και συντάξαμε ένα ανακοινωθέν που αποτέλεσε εγγύηση για τους Ευρωπαίους ότι στην Αθήνα υπάρχουν ηγέτες να υπερασπιστούν χωρίς αστερίσκους την ευρωπαϊκή πορεία».

Το λέω αυτό, συνέχισε, γιατί οφείλει να το αναγνωρίσει ο κ. Τσίπρας. «Όπως οφείλει και ένα μεγάλο συγνώμη για τις τραγικές σας αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Αναφορικά με την προ ημερησίας για την οικονομία, υπογράμμισε ότι υπάρχουν 5 «βουνά» που θα πρέπει να ανέβουμε, προκειμένου να μπούμε σε δρόμο ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο που να πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με capital controls. Τα capital controls που φέρατε σχεδόν πανηγυρίζοντας είναι ακόμα εδώ, και πνίγουν την επιχειρηματικότητα. Οι ισολογισμοί των τραπεζών μπορεί να βελτιώνονται, αλλά το χρήμα στην αγορά ρέει με το σταγονόμετρο. Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα 90 δισ.

Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις: αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, διαγραφές, διακανονισμοί, αυστηρό πλαίσιο, με παραχωρήσεις μόνο σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν και πραγματικά δεν έχουν.

Χρειαζόμαστε επιπλέον επενδύσεις περί τα 20 δισ. ετησίως και αυτό θα έπρεπε να ήταν η μόνη μας έγνοια ειδικά αυτό το καλοκαίρι. Σε 47 μέρες η χώρα θα κληθεί να περπατήσει μόνη της στις αγορές. Η τρόικα θα υπάρχει, αλλά όχι για να δίνει λεφτά, μόνο για να επιτηρεί. Και θα περίμενε κανείς σήμερα – που είναι η τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία πριν από τον Αύγουστο, να είχαμε μια αντιπαράθεση, μία σύγκρουση για όλα τα επείγοντα που πρέπει να γίνουν.

Η Βουλή, όμως, μετατράπηκε – με ευθύνη πρώτα του Πρωθυπουργού – σε προεκλογικό μπαλκόνι. Να βγάζουμε όλοι το άχτι μας για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, χωρίς να δίνουμε τις απαντήσεις που επιβάλλουν οι καιροί» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε μάλιστα πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το διχαστικό πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα η οποία πλανάται συνεχώς πάνω από την Αθήνα.

«Αν στα θεωρεία της Βουλής ήταν σήμερα διεθνείς επενδυτές πιστεύετε ότι τη Δευτέρα θα έτρεχαν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα; Ή θα έτρεχαν να φύγουν μετά από ένα ωραίο σαββατοκύριακο στην ωραία μας Αθήνα. Και μετά είναι το άλλο: Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή ο κ. Καμμένος φεύγει. Τρίτη, Πέμπτη Σάββατο ο κ. Καμμένος μένει και Κυριακή παίζει κορώνα γράμματα ή κάποιο παρεμφερές παιχνίδι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικούς που δεν ταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό. Η αδυναμία των συμβατικών πολιτικών να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική πραγματικότητα έχει πολλαπλασιάσει – τα τελευταία χρόνια – αυτούς που αρνούνται να ψηφίσουν και αυτούς που δεν έχουν τι να ψηφίσουν. Και δεν ξέρω αν προσέξατε και στη σημερινή δημοσκόπηση, όπως και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το μέγεθος που ραγδαία αυξάνεται είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος. Αυτοί που δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν και δεν έχουν τι να ψηφίσουν.

Πού είναι η λύση λοιπόν; Για εμάς είναι μία και τη λέμε εδώ και 4 χρόνια. Νέα μυαλά που δεν θα είναι διαβρωμένα από τον παλιό τρόπο σκέψης. Νέα μυαλά, χωρίς εξαρτήσεις. Νέα μυαλά, με εμπειρία στην κανονική ζωή. Η λύση για μία χώρα σε κρίση είναι αυτή που λέγαμε πάντα, μεγάλες αλλαγές παντού. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος» κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.