Quantcast
Κουρμούσης στον Realfm 97,8: Όλες οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό - enikonomia.gr
share

Κουρμούσης στον Realfm 97,8: Όλες οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

δημοσιεύτηκε:

Τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανέλυσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στον Realfm, 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Ο κ. Κουρμούσης είπε ότι “στη ρύθμιση εντάσσονται και τα χρέη επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017″, ενώ υποστήριξε ότι σημαντική αλλαγή είναι ότι δόθηκε λύση και στο θέμα των ομόρρυθμων εταίρων, οι οποίοι μπορούσαν μεν να ρυθμίσουν χρέη των επιχειρήσεών τους, αλλά όχι και προσωπικές τους οφειλές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο κενό, εγκλωβισμένοι και να μην μπορούν να ενταχθούν ούτε στον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη”.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, εξίσου σημαντικές είναι και οι αλλαγές που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους παλαιότερα οι Θεσμοί επέμεναν ότι δεν χρειάζονταν ρυθμίσεις. Τελικά πείσθηκαν αρχικά να ρυθμίζουν οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ, ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα της ρύθμισης για χρέη έως 125.000 ευρώ προς την εφορία και άλλα 125.000 ευρώ για τα Ταμεία με απλές διαδικασίες. Αν ωστόσο, έχουν μεγαλύτερα χρέη από 125.000 ευρώ τότε ακολουθούν την πλήρη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουρμούσης υποστήριξε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και αποφάσεων και ήδη “τρέχει”- όπως και όλο τον Αύγουστο- η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε από Σεπτέμβριο να είναι πιο ευέλικτη η όλη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό.

Πλέον, όπως εξηγεί ο ίδιος, τα 24 από τα 27 δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον εξωδικαστικό υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα, άρα χρειάζεται για μόλις τρία να “τρέξει” ο ενδιαφερόμενος, όπως υπάρχουν και προσυμπληρωμένα κάποια στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, ο νόμος προβλέπει ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης (εξέταση της αίτησης, έλεγχοι κ.α.) διαρκεί τρεις μήνες και μετά ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα του μέτρου της προστασίας που προσφέρει το κράτος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ώστε να αποφεύγονται κατασχέσεις λογαριασμών ή πλειστηριασμοί, δηλ. προστασία του οφειλέτη από πιστωτές.

Ο κ. Κουρμούσης είπε ότι μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης στον εξωδικαστικό για 60 επιχειρήσεις και 55 επαγγελματίες, “αριθμός που μπορεί να είναι μικρός συγκριτικά με τις 45.000 που έχουν εκκινήσει τη διαδικασία”, όμως, αισιοδοξεί ότι με τις αλλαγές που θα διευκολύνουν, θα ενταχθούν πολύ περισσότεροι τους επόμενους μήνες.

Ακούστε το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.