Quantcast
Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέσω προσωπικής διαφοράς - enikonomia.gr
share

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέσω προσωπικής διαφοράς

δημοσιεύτηκε:

Μειώσεις που ξεκινούν από τα 20 ευρώ και φτάνουν ακόμη και έως τα 700 ευρώ έβγαλε ο επανυπολογισμός με τα ποσά των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής”.

Ο επανυπολογισμός έγινε για 764.594 συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει έως και 31/12/2014 και λαμβάνουν επικουρική από ένα σύνολο 23 Ταμείων τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Κατά μέσο όρο, οι προσωπικές διαφορές βγαίνουν στα 127 ευρώ.

Ο πίνακας του επανυπολογισμού που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά των επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έχουν προσωπικές διαφορές-μεώσεις πάνω και από 250 ευρώ σε σχέση με την επικουρική που λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι.

Αυτή είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό κατά το οποίο η νέα σύνταξη υπολείπεται της σημερινής μετά τον επανυπολογισμό.

Βάσει του νόμου 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλέπεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1/1/2019 τόσο από τις κύριες όσο, εν προκειμένω, και από τις επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίζονται.

Η μείωση, ωστόσο, που θα έχει ένας συνταξιούχος μετά την κατάργηση της «διαφοράς» τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική δεν θα ξεπερνά το 18% της σύνταξης που λαμβάνει.

Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που έχει σήμερα επικουρική 300 ευρώ, αλλά με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη πέφτει στα 170 ευρώ, έχει προσωπική διαφορά 130 ευρώ, δηλαδή η νέα επικουρική έχει μείωση 43% από αυτή που παίρνει σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τις τελευταίες ημέρες ότι η μείωση των συντάξεων το 2019 δεν θα είναι αναγκαία, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται και χωρίς το μέτρο αυτό, ενώ στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει φέτος πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών στην πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή τους στις 10 Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.