Quantcast
Κοινοτικός αξιωματούχος: Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Κοινοτικός αξιωματούχος: Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η αναμόρφωση του ESM θα είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. H συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα έχει εξαιρετικά περιορισμένη ατζέντα με μόλις τρία βασικά θέματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η ελληνική υπόθεση.

Αναλυτικά, οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν με μια θεματική συζήτηση για τον ρόλο που οι λεγόμενοι “αυτόματοι σταθεροποιητές”, των εθνικών οικονομικών μπορούν να παίξουν “για την περίπτωση πιθανής επόμενης κρίσης – ύφεσης”. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν το χτίσιμο αποθεματικών για τους σταθεροποιητές και τον σύνδεσμο ο οποίος υπάρχει με τους κανόνες για δημοσιονομική σταθερότητα. Οι Υπουργοί αναμένεται να “δείξουν” προς την κατεύθυνση της εισαγωγής και νέων κοινοτικού τύπου σταθεροποιητών, αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο συζήτησης, χωρίς να αναμένονται αποτελέσματα.

Αμέσως μετά οι 19 θα συζητήσουν για τις συναλλαγματικές υποτιμήσεις, ενώ ακολούθως θα ξεκινήσει συνεδρίαση σε επίπεδο 27, όπου οι υπουργοί θα μιλήσουν για την αναθεώρηση του ESM και συγκεκριμένα επί των 6 κριτήριων πρόσβασης χωρών στη προληπτική γραμμή στήριξης “ECCL”.

“Δεν θα έχουμε απόλυτα αποτελέσματα μετά τη συνάντηση και, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να πει πολλά αλλά εργαζόμαστε προς τον Δεκέμβριο”, σχολίασε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Το Δεκέμβρη η απόφαση για τις συντάξεις

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε “δεν αποκλείω ο Έλληνας Υπουργός να θελήσει να συζητήσει το θέμα των συντάξεων στο περιθώριο με τους ομολόγους του”, συμπλήρωσε ότι “εμείς στο επίπεδό μου είχαμε μια μικρή συζήτηση”, όμως κατέστησε σαφές ότι “η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να κάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις της στον προϋπολογισμό και μετά θα το δούμε και πάλι πρώτα στο δικό μας επίπεδο”.

“Δεν αποκλείω να το συζητήσει στο περιθώριο, αλλά όχι στη ίδια την συνάντηση”, τόνισε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με το αν και πότε θα ληφθεί μια τελική απόφαση, ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε ότι αυτή θα ληφθεί “στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στα μέσα Οκτωβρίου στη βάση της διαδικασίας και για την λήψη αποφάσεων θα φτάσουμε στο Δεκέμβρη, καθώς η συνεδρίαση το Νοέμβρη είναι πολύ νωρίς, κάπου εκεί, όχι όμως τώρα”, κατέληξε.

Πηγή:real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.