Quantcast
"Ασφυκτιούν" οι βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης- Πάνω από ένα λουκέτο την ημέρα στο πρώτο εννεάμηνο - enikonomia.gr
share

“Ασφυκτιούν” οι βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης- Πάνω από ένα λουκέτο την ημέρα στο πρώτο εννεάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες από μία βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης έβαζαν -κατά μέσο όρο- “λουκέτο” καθημερινά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ). Πάντως, παρότι ο αριθμός των διαγραφών από τα μητρώα του ΒΕΘ παρέμεινε υψηλός, ήταν αισθητά μειωμένος σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, ενώ αυξημένες ήταν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει βελτίωση της εικόνας σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΒΕΘ, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 378 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 324 επιχειρήσεις. Στην περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 450 επιχειρήσεις, ήταν μειωμένες, κατά 16%. Την ίδια ώρα οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 –πέρυσι έκαναν έναρξη 274- κατά 18,2%.

“Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εννεαμήνου του 2018 είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εντούτοις η αιμορραγία, στην ήδη συρρικνωμένη αγορά, εξακολουθεί να υφίσταται (…) Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018, κατά μέσο όρο 1,3 επιχειρήσεις αποχαιρετούσαν, καθημερινά, την ενεργό δράση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους” υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο, στην πλειονότητα τους, επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (215 επί συνόλου 324 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 272 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 329. Ασύμφορες κρίθηκαν, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, 199 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 321.

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η οικονομία για να γυρίσει σελίδα έχει ανάγκη από υγιείς επιχειρήσεις και όχι από επιχειρήσεις που φυτοζωούν» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υποστηρίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, “στραγγαλίζει” την επιχειρηματικότητα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.