Quantcast
Ασάφειες για τα αναδρομικά στις συντάξεις των γιατρών – Τι λέει το υπουργείο Υγείας - enikonomia.gr
share

Ασάφειες για τα αναδρομικά στις συντάξεις των γιατρών – Τι λέει το υπουργείο Υγείας

δημοσιεύτηκε:

«Θερμός» αναμένεται ο χειμώνας για τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς το δρόμο της «εξόδου» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δουν 1.100 επικουρικοί γιατροί, την ώρα που ασαφές παραμένει το πλαίσιο σχετικά με τα αναδρομικά χρήματα που θα λάβουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) τους είπε ότι «δεν είναι σε θέση» να απαντήσει ποιο είναι το ακριβές ποσό που θα δοθεί στους γιατρούς, ενώ ομολόγησε, κατά τους ίδιους, ότι δεν θα αφορά στο σύνολο των αναδρομικών αλλά σε ένα μέρος τους.

Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι θα γνωρίζει εντός του επόμενου 15ημέρου το ποσό που αναλογεί στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει άμεση αναπροσαρμογή του μισθού των γιατρών στο ύψος του 2012 -παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ- καθώς, όπως τους είπε, σύμφωνα με τους κύκλους των γιατρών, κυβερνητική προτεραιότητα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μη εφαρμογή της νέας περικοπής στις συντάξεις. Σημειώνεται ότι εδώ και έξι χρόνια οι περικοπές στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονται μεταξύ 40% και 53%.

Η συνάντηση, που ξεκίνησε για τα αναδρομικά αλλά κατέληξε εφ’ όλης της ύλης, περιλάμβανε και «κακά μαντάτα» για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ο Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξαναδοθεί παράταση θητείας με νομοθετική ρύθμιση για τους επικουρικούς ειδικευμένους γιατρούς και συγκεκριμένα για αυτούς που είχαν διοριστεί πριν από το 2016 και έχουν παράταση ως 31/12/2018 αλλά και για αυτούς που είχαν διοριστεί το 2016 με ΕΣΠΑ και από τον 3ο 2018 έχουν πάρει παράταση ως 31/1/2019. Πρόκειται συνολικά για 1.100 γιατρούς.

Η απόλυση των γιατρών δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ήταν άνθρωποι που γνώριζαν τη δουλειά, αλλά και στους ίδιους. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Πάνο Παπανικολάου, ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να εργάζεται ο καθένας από αυτούς τους επικουρικούς είναι να έχει ξαναζητηθεί από το νοσοκομείο η ίδια θέση και να μην υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας ώστε να ξαναδιοριστεί ο ίδιος.

Αναφορικά με το πρόβλημα αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσφατο παράδειγμα το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού») ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν προσφύγει στο ανώτερο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θα επιληφθεί σχετικά αύριο Τρίτη. Αν η απόφαση είναι θετική, τότε ο υπουργός εκτιμά πως το πρόβλημα θα λυθεί πανελλαδικά. Εάν όχι, τότε το υπ. Υγείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Ο Ανδρέας Ξανθός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε προσλήψεις, λέγοντας πως το 2019 θα προκηρυχθούν για όλο το Δημόσιο 8.000 μόνιμες προσλήψεις. Το «μερίδιο» της Υγείας θα γίνει γνωστό στις αρχές του 2019.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εντός Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν 650 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.