Quantcast
Spiegel: Ξέσπασε διαμάχη στις Βρυξέλλες για τις αρμοδιότητες του ESM - Η κριτική στην Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Spiegel: Ξέσπασε διαμάχη στις Βρυξέλλες για τις αρμοδιότητες του ESM – Η κριτική στην Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Διαμάχη Βορρά-Νότου για τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το περιοδικό DER SPIEGEL.

Όπως επισημαίνει σχετικό άρθρο, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ελέγχει ο ESM τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη. Διεκδικεί η ίδια αυτή την αρμοδιότητα. Την υποστηρίζουν μερικά κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου- μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ιταλία. Θετική στάση εκφράζει και η Γαλλία. Όμως σε συνάντηση του Eurogroup στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιεργκ Κούκις, εκπροσωπώντας τον υπουργό Όλαφ Σολτς, ζήτησε να ανατεθεί στον ESM η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με το SPIEGEL “παρόμοια άποψη εκφράζουν οι εκπρόσωποι βορείων χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι στη διάρκεια της ευρω-κρίσης η Κομισιόν συχνά φάνηκε υπερβολικά επιεικής. Σε υπόμνημά της η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι ο ESM μπορεί να αναλάβει ευρείες αρμοδιότητες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Υποστηρίζει ότι αυτό δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, παρ´ότι ο ESM δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, αλλά δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη”.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.