Quantcast
Δίκαιη ρύθμιση για τις οφειλές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ζητεί ο Παπαδημούλης - Επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς - enikonomia.gr
share

Δίκαιη ρύθμιση για τις οφειλές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ζητεί ο Παπαδημούλης – Επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη μιας δίκαιης ρύθμισης για τον επανυπολογισμό των παλαιών οφειλών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, για την περίοδο 2009-2016, θέτει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ε. Αχτσιόγλου, και Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Έχοντας λάβει πολλά μηνύματα από ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ κι επιστολές από εμπορικούς συλλόγους και κινήσεις ασφαλισμένων θεωρώ ότι με την έξοδό μας από τη στενή δημοσιονομική επιτροπεία των μνημονίων ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί το φλέγον ζήτημα των παλαιών οφειλών στον ΟΑΕΕ», τονίζει στην επιστολή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνει ότι «ο δίκαιος επανυπολογισμός των εισφορών μπορεί να επιφέρει μια ανακούφιση στην οικονομία, καθώς θα διευκολύνει την επάνοδο στην κανονικότητα, τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων κι ελευθέρων επαγγελματιών -που θα δύνανται πλέον να πληρώσουν κανονικές εισφορές- θα σημάνει την επανενεργοποίηση των παγωμένων ΑΦΜ και θα προσθέσει έσοδα για τα δημόσια ταμεία».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «η επαναδραστηριοποίηση χιλιάδων επαγγελματιών θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη, την επιστροφή στη νομιμότητα και την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς και εργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά σε «επαχθείς ρυθμίσεις της οφειλής» που αποδέχονται οι επαγγελματίες αναγκαστικά «είτε για να αποφύγουν τη δίκη είτε για να θεωρήσουν βιβλία, είτε για να έχουν δικαίωμα σε έργα Δημοσίου και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης» και σημειώνει ότι αυτή η ρύθμιση δεν έλυνε το πρόβλημα καθώς σχεδόν κανένας επαγγελματίας δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι το άδικο αυτό σύστημα καταργήθηκε το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ αλλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες «παραμένουν ακόμη δέσμιοι της κληρονομιάς του παλιού ΟΑΕΕ. Αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους όσο αυτές περιέχουν τα τεκμαρτά χαράτσια και τα επί αυτών πρόστιμα, τις προσαυξήσεις αλλά και τις επί πλέον εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρεωνόταν αλλά δεν προσφερόταν στους χωρίς ενημερότητα, δηλαδή, τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων».

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης επιτίθεται στη σημερινή ΝΔ που «καυχιέται ότι αποτελεί “το κόμμα της επιχειρηματικότητας” δεν είναι τυχαίο ότι σιωπά για τους υπεύθυνους που επέφεραν αυτό το τεράστιο πλήγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στην οικονομία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τηρούν σιγή ιχθύος για το φλέγον ζήτημα του επανυπολογισμού των χρεών αφού αυτό ενέχει και πολιτικές και διοικητικές ευθύνες για τα στελέχη τους, που παραμένουν σε ηγετικές θέσεις σε αυτά τα κόμματα. Οι ίδιοι δεν αποπληρώνουν τα δάνεια των κομμάτων τους, αλλά φόρτωναν με διώξεις τους ελεύθερους επαγγελματίες που άδικα είχαν υπερχρεώσεις».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.