Quantcast
Τόμσεν: Αναγκαία η μεταρρύθμιση των συντάξεων - enikonomia.gr
share

Τόμσεν: Αναγκαία η μεταρρύθμιση των συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και δεν μετέχει ενεργά στις συζητήσεις που αφορούν στις δημοσιονομικές πολιτικές ή στις πολιτικές για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δήλωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πόουλ Τόμσεν.

Κατά την παρουσίαση της έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe) ο Τόμσεν ρωτήθηκε τόσο για το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, κάνοντας χρήση του δημοσιονομικού της χώρου, εξετάζει να μην περικόψει τις συντάξεις το 2019, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν γνωρίζει σε βάθος τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς.

«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο… Θεωρούμε ότι τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες», ανέφερε και προσέθεσε πως εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ισχυρή εξάρτηση τους από το κράτος και για τις πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες, ο Πόουλ Τόμσεν ξανά δεν θέλησε να απαντήσει σε βάθος. «Δεν έχουμε διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για τα ζητήματα αυτά», ανέφερε.

Προσέθεσε πάντως πως υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα με τις ελληνικές τράπεζες (long-standing issues), πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαλλόμενου φορολογικού φόρου ως κεφάλαια και πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα απαιτήσει ειδικό χειρισμό. «Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων», ανέφερε σχετικά.

Στην έκθεση του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020. Οι σχετικές προβλέψεις είναι αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με όσα εκτιμούσε προ εξαμήνου το Ταμείο, το οποίο τοποθετούσε στο 1,8% του ΑΕΠ την ανάπτυξη της Ελλάδος για την επομένη διετία.

Ξεπερνούν δε και τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των φθινοπωρινών της οικονομικών προβλέψεων, όπου τοποθέτησε στο 2% την ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 και ακόμη υψηλότερα στο 2,3% εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Πηγή πληροφοριών :ant1news.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.