Quantcast
Τι λένε οι φορείς των ΑΠΕ για τη χρέωση προμηθευτών - enikonomia.gr
share

Τι λένε οι φορείς των ΑΠΕ για τη χρέωση προμηθευτών

δημοσιεύτηκε:

Η Χρέωση Προμηθευτών είναι μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν όλοι οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ρεύμα που αγοράζουν από την ημερήσια αγορά. Η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με “τέλος” ή φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση οι φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρχει μια υγιής κι ακμαία ΔΕΗ, η οποία θα λειτουργεί ως βασικός πυλώνας του εγχώριου ενεργειακού μας συστήματος αλλά διαφωνούν με την θέση της επιχείρησης σύμφωνα με την οποία υπέστη επιβάρυνση ύψους 535 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων του “Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας, Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών, Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής, έχει ωφεληθεί από την επιδότηση που απολαμβάνουν οι προμηθευτές λόγω ακριβώς των ΑΠΕ και η οποία μόνο για την τελευταία 10ετία υπολογίζεται σε 3-4 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρέωση προμηθευτή βαίνει προς κατάργηση, με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.