Quantcast
Τέλος το χαρτόσημο μετά από 87 χρόνια - Ποιος φόρος θα το αντικαταστήσει - enikonomia.gr
share

Τέλος το χαρτόσημο μετά από 87 χρόνια – Ποιος φόρος θα το αντικαταστήσει

δημοσιεύτηκε:

“Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019” τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 10ο TaxForum, ενώ μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται και την κατάργηση των τελών χαρτοσήμου και την αντικατάσταση με έναν φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.


Το χαρτόσημο πρωτοκαθιερώθηκε το 1931 και σήμερα επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων με δυο συντελεστές, 3,6% και 2,4%. Οι βασικοί συντελεστές είναι 3% και 2% αλλά επιβάλλεται και εισφορά 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ.

Με την καθιέρωση φόρου στις συναλλαγές ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά αναμένεται να μειωθεί το φορολογικό κόστος για:

Ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Σήμερα το μηνιαίο μίσθωμα για καταστήματα, γραφειακούς χώρους, αποθήκες επαγγελματικής χρήσης και γενικά επαγγελματικών μισθώσεων επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%.

Τη σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ φορολογούμενων επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%. Στις περιπτώσεις που χορηγείται δάνειο από επιχείρηση σε φυσικό πρόσωπο επιβάλλεται, επίσης, χαρτόσημο σε ποσοστό 3,6%. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ νομικών προσώπων επιβάλλεται χαρτόσημο 2,4%.

Στις προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6% καθώς θεωρείται φορολογικά ότι χορηγείται δάνειο προς τον εργαζόμενο.


Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά βιβλία ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι “σε πολύ σύντομο χρόνο τα στελέχη μας εργάστηκαν και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019”.

Ο ίδιος τόνισε πως “τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή. Όπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά, όπως δηλαδή σήμερα καταχωρούμε τα βιβλία μας να το κάνουμε μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών. Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, σχεδιάζουμε μια καινοτομία, τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώρηση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρησης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Στη φάση που είμαστε τώρα επεξεργαζόμαστε λύσεις όπου ο λήπτης να μπορεί συμπληρώνει τα βιβλία του όταν ο εκδότης για οποιονδήποτε λόγο παρέλειψε να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και για τυχόν άλλες ασυμφωνίες”.

Τέλος ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και σε θέματα τα οποία απασχολούν τις επιχειρήσεις και για τα οποία εργάζεται η Α.Α.Δ.Ε. προς την επίλυσή τους. Όπως:

– η ενσωμάτωση της αντικαταχρηστικής οδηγίας του 2016 και αντικατάσταση του άρθρου 38 του Κ.Φ.Δ.
– οι διατάξεις για την αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης

– Και οι προτάσεις για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.