Quantcast
Σταϊκούρας: Η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε ανοδικό σπιράλ - Δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε ανοδικό σπιράλ – Δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια εξέφρασε σήμερα ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 3o Thessaloniki Forum.

“Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθερά υψηλοί για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα έχει ενταχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα διαχρονικά δεδομένα”, δήλωσε. 

Οι τελευταίες αποφάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τελούν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κι αυτή (η βιωσιμότητα) θα επαναξιολογηθεί το 2032, πρόσθεσε. 

“Το πρόγραμμα απέτυχε”, είπε, προσθέτοντας: “Αν υπήρχε μερική σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είχε υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και είχαν ληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, αν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί του 2015 και η χώρα συμμετείχε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε σήμερα το κόστος δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο και λιγότερο ευμετάβλητο”.

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι δεν θα περικοπούν συντάξεις, “πρόβλεψη που μόνη της ψήφισε και δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα”.

“Πανηγυρίζει ακόμη γιατί θα μειωθούν κάποιες ασφαλιστικές εισφορές για κάποιους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού πρώτα μόνη της τις αύξησε. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο θριαμβολογίας, ειδικά για μια κυβέρνηση η οποία αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση, κάνει κάποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αφού προηγουμένως έχει αυξήσει 29 φόρους, έχει περικόψει δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών”, σημείωσε.

Όπως είπε, οι φαύλοι κύκλοι δεν έχουν σπάσει, η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε ανοδικό σπιράλ και δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη ισχυρής και διατήρησης ανάπτυξης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, οι τέσσερις άξονες ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν: πρώτον, η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και μείωση συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεύτερον, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (μεταξύ άλλων με ασφάλεια δικαίου, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, υλοποίηση των ήδη σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους). “Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει μια ευρεία, τολμηρή πρόταση για αλλαγή του συνταγματικού χάρτη χώρας” είπε. Τρίτον, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τέταρτον, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Κατά τον τομεάρχη, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Οι υψηλότεροι ρυθμοί θα βοηθήσουν και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους, δίνοντας τη δυνατότητα για σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων.

“Ναι, εμείς μιλάμε και για μελλοντική μείωση δημοσιονομικών στόχων, στόχων που θα επιτυγχάνονται μέσω της ανατροφοδούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας”, κατέληξε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.