Quantcast
Προκηρύχθηκαν δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ ύψους 460 εκατ. ευρώ - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Προκηρύχθηκαν δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ ύψους 460 εκατ. ευρώ – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Την προκήρυξη δύο νέων Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η πρώτη δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια για εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, καθώς και για το σύνολο των δοκιμών και ελέγχων ποιότητας που απαιτούνται για την πιστοποίηση και συμμόρφωση των προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή / και χωρών εκτός Ε.Ε. Υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και επιδοτούνται από 50% – 65% Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις από τους κλάδους: αγροδιατροφή / βιομηχανία τροφίμων, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, υγεία, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, υλικά – κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 6 Φεβρουαρίου 2019.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευση της.

Η δεύτερη δράση που προκηρύσσεται είναι η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται α) στο λιανικό εμπόριο, β) στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και γ) στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται επενδυτικά σχέδια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αναβάθμισης της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ με επιδότηση μέχρι 50%. Συγκεκριμένα ενισχύονται επενδύσεις για εξοικόνομηση ενέργειας, αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας, διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμΕΑ, εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνίας, ψηφιακή προβολή, Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών, Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό), Δαπάνες Μελετών/Κατάρτισης/Παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου,κ.α.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 6 Φεβρουαρίου ως τις 19 Απριλίου 2019.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι δύο νέες δράσεις που προκηρύσσονται απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων υπηρετεί τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού μας πλάνου για την ουσιαστική και στοχευμένη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση, συνεπής στις εξαγγελίες της, ενεργοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με ικανούς πόρους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.