Quantcast
Τράπεζες: Θα υποβάλλουν προτάσεις για την ελάφρυνση των δανείων σε φράγκο - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Θα υποβάλλουν προτάσεις για την ελάφρυνση των δανείων σε φράγκο

δημοσιεύτηκε:

Προτάσεις για την ελάφρυνση 70.000 περίπου δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο θα υποβάλουν τον ερχόμενο μήνα οι τράπεζες στην κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από την αλματώδη ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκ των συστημικών τραπεζών έχουν αναθέσει στη BlackRock να προτείνει λύσεις που θα συνδυάζουν την ελάφρυνση των δανειοληπτών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι προτάσεις της BlackRock θα υποβληθούν για διαβούλευση στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εν συνεχεία θα υποβληθούν στην κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει νομοθετική λύση για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Το σύνολο των δανείων σε ελβετικό νόμισμα ανέρχεται σε  7 δισ. ευρώ και αφορά περίπου το 10% των στεγαστικών δανείων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι να «σπάσουν» τα δάνεια σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα θα πληρώνεται με την τρέχουσα δόση που αντιστοιχεί και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί κάποια χρόνια μετά.

Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη και οι κινήσεις των τραπεζών σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία κ.ά.

Σημειώνεται ότι τα δικαστήρια αρκετών ευρωπαϊκών κρατών εξέδωσαν αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο προς όφελος των δανειοληπτών, με το σκεπτικό ότι υπήρξε καταχρηστικότητα έως και παραπλάνηση από τις τράπεζες κατά τη χορήγησή τους. Συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία αναγνωρίστηκε στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν το στεγαστικό που είχαν λάβει σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα της καταβολής της δόσεων.

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου στο γενικότερο πλαίσιο των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πιο ειδικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Eurobank, η οποία κάλεσε τον Φεβρουάριο τους δανειολήπτες να «κλειδώσουν», εφόσον το ήθελαν, τη δόση του δανείου τους στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2014, κεφαλαιοποιώντας τη διαφορά. Τις προηγούμενες ημέρες, η τράπεζα πέρασε στους πελάτες της, αναδρομικά από τον Φεβρουάριο, το αρνητικό επιτόκιο libor (διατραπεζικό επιτόκιο) του ελβετικού φράγκου, γεγονός που ελάφρυνε τις απώλειές τους από την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματος. 

 

Πηγή: capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.