Quantcast
Καραμούζης: Καλοδεχούμενα τα πλάνα ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - enikonomia.gr
share

Καραμούζης: Καλοδεχούμενα τα πλάνα ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

δημοσιεύτηκε:

«Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΤ που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή πολλών στελεχών από τον ελληνικό και το διεθνή τραπεζικό κλάδο και την στήριξη στελεχών της PwC Ελλάδας.

Ειδικότερα, στον εναρκτήριο λόγο του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης τόνισε ότι οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η απομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα τεστ αντοχής τον Ιούνιο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο Νικόλαος Καραμούζης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε ότι παρά τη μείωση τους κατά 20 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, πρόσθεσε ο κ.Καραμούζης.

Φ. Καραβίας: Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη

Στην τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι η διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, που κληροδότησε η κρίση, παραμένει κρίσιμη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει τη συγχώνευση με τη Grivalia και αμέσως μετά τις δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων 2 δις. και 7 δις. ευρώ αντίστοιχα, που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα ΝΡΕ κάτω του 15% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια. Το σχέδιό μας, που έχει συζητηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές, είναι ρεαλιστικό και αυτοτελώς υλοποιήσιμο. Ταυτόχρονα, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι απολύτως συμβατό με τα πλάνα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εφόσον προχωρήσουν θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συνολικότερη διαχείριση του προβλήματος, αυξάνοντας τη δυνητική δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας.

Β.Ψάλτης: η Alpha Bank θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ε. Ψάλτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού. Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε τους τεθέντες στόχους μείωσης των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας. Οι διαρθρωτικές λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και να μας οδηγήσουν με ταχύτερο ρυθμό στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η σταδιακή βελτίωση που παρατηρείται στις τιμές της αγοράς ακινήτων, στο διαθέσιμο εισόδημα και στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενισχύει τις προσπάθειές μας να αναδιαρθρώσουμε τα υγιή χαρτοφυλάκια των πελατών μας και να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας και συντονιστής του πάνελ συζήτησης των τραπεζικών στελεχών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επισήμανε ότι διακρίνεται πρόοδος από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων με βάση το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές. Έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες ενέργειες και προεργασία ανάπτυξης συγκροτημένων πλάνων δράσεων με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί σε συνδυασμό με το αναπροσαρμοσμένο νομικό πλαίσιο και δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών για ενεργή επίλυση, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχική συμφωνία με τις εποπτικές αρχές, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ταχύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους προκαθορισμένους χρόνους, πρόσθεσε ο κ.Ψάλτης.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.