Quantcast
Τα τέσσερα μέτρα για τη λύση του "γόρδιου δεσμού" της ασφάλισης των σχολικών φυλάκων - enikonomia.gr
share

Τα τέσσερα μέτρα για τη λύση του “γόρδιου δεσμού” της ασφάλισης των σχολικών φυλάκων

δημοσιεύτηκε:

Με δέσμη τεσσάρων μέτρων επιχειρείται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ασφάλισης χιλιάδων σχολικών φυλάκων, που χρονίζει από το 2001. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψε την Τρίτη εγκύκλιο με την οποία παρέχονται πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στους σχολικούς φύλακες, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους οι αναδρομικές οφειλές που βαρύνουν τους ΟΤΑ. Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

– Οι καταλογιζόμενες στους δήμους εργοδοτικές εισφορές, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων και θα εξοφληθούν σε δόσεις, κατόπιν απόφασης των ΔΣ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

– Δεν θα αναζητηθούν, για λόγους χρηστής διοίκηση, οι μη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων για κύρια και επικουρική ασφάλιση, χωρίς ταυτόχρονα να θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
– Τυχόν καταβληθείσες εργατικές εισφορές δεν επιστρέφονται, αλλά θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

– Ο χρόνος απασχόλησης που τυχόν έχει εξαγοραστεί, δεν θα προσμετράται στον πλασματικό χρόνο ασφάλισης, αφού λογίζεται ως πραγματικός χρόνος απασχόλησης. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν το σύνολο του επιτρεπόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Αυτό σημαίνει πως αν οι σχολικοί φύλακες έχουν εξαγοράσει και αναγνωρίσει ως πλασματικά έτη ασφάλισης χρόνια που απασχολούνταν στους ΟΤΑ ως φύλακες, αυτά τα χρόνια θα λογίζονται ως πραγματικά χρόνια και έτσι θα μπορούν να αναγνωρίσουν ακολούθως, εφόσον το επιθυμούν, άλλα πλασματικά έτη π.χ. στρατού, παιδιών κ.α. ώστε να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και να συνταξιοδοτηθούν.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.