Quantcast
Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι ζητούν οι τράπεζες - enikonomia.gr
share

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι ζητούν οι τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής των τραπεζών με στελέχη της κυβέρνησης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές σε κρίσιμα θέματα, ενώ σε ανοικτή γραμμή ήταν και οι Θεσμοί οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης και στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Στόχος είναι έως τα τέλη της εβδομάδας να έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενός έτους. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι για τους οποίους μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια. Στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν ενυπόθηκες οφειλές προς τις τράπεζες, που στα τέλη του 2018 ήταν ληξιπρόθεσμες, δηλ. ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων σήμερα θα βρεθεί το βασικό αίτημα των τραπεζών για τον υποχρεωτικό έλεγχο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, ο έλεγχος επιλεξιμότητας θα γίνεται με βάση κριτήρια που ίσχυαν όταν ο οφειλέτης υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον νόμο και θα οδηγεί αυτόματα σε απώλεια της προστασίας εάν διαπιστωθεί ότι ο δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια.

Οι τράπεζες ζητούν ακόμη:

– Η επιδότηση του Δημοσίου να γίνεται χωρίς δικαστικές διαδικασίες, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις που θα οδηγούσαν τον οφειλέτη σε νέα καθυστέρηση.
– Η εντολή κατάσχεσης να καθιστά αυτόματα τον οφειλέτη μη επιλέξιμο για υπαγωγή σε προστασία. Εάν για κάποιον οφειλέτη εκδοθεί εντολή κατάσχεσης σημαίνει ότι υπήρξε απρόθυμος να συνεργαστεί με τις τράπεζες και ότι παρότι έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα δεν έχει δικαιωθεί.
– Να απαγορευθεί η δυνατότητα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό ενός ακινήτου, εάν δεν περάσει ένα έτος από την κατάσχεση και δεν προσκομισθεί πάλι έκθεση εκτιμητή , προκειμένου να μπει φρένο στην πρακτική των στρατηγικών κακοπληρωτών που ζητούν αναμόρφωση προς τα πάνω της τιμής πρώτης προσφοράς, προκειμένου να αποτρέψουν τον επιτυχή πλειστηριασμό του ακινήτου.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.