http://www.enikonomia.gr/economy/209067,fotiou-triplasiastike-o-proypologismos-ton-pronoiakon-politikon.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_209067_db6f2733c9-b8814cb47dffaa0f.jpg Στις 7 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού, δήλωσε ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ... 2/25/2019 6:04:34 PM

Φωτίου: Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών

Φωτίου: Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών

Ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών τριπλασιάστηκε και το 2019 αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου,μιλώντας σε εκδήλωση για το ένα έτος λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ, ενώ προανήγγειλε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ανοίγει η πλατοφόρμα για το επίδομα παιδιού.

Ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στέλιος Πλιάκης, είπε ότι η πλατφόρμα Α21 θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου. Η πρώτη δόση του 2019 θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση με βάση την περσινή φορολογική δήλωση. Όπως συμβαίνει παγίως, όταν υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ακολουθήσει επανυπολογισμός. Επίσης στις 28 Φεβρουαρίου θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του επιδόματος παιδιού από το 2018.


Οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές κατά 1 δισ. ευρώ και να δοθεί αυτό το ποσό για τη δημιουργία του ΚΕΑ (Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), δήλωσε η κ. Φωτίου.

"Αντιπροτείναμε το ΚΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγχρόνως υποσχεθήκαμε την ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας που αριθμούσε τότε 54 υπαλλήλους στο Υπουργείο Εργασίας. Μας έδωσαν πίστωση χρόνου χωρίς να πιστεύουν ότι θα το καταφέρουμε", είπε.

" Φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τον ΟΠΕΚΑ, 242 Κέντρα Κοινότητας σε αντίστοιχους δήμους και την ψηφιακή διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συνοχής του Υπουργείου. Σήμερα αυτό το κράτος πρόνοιας αριθμεί στο Υπουργείο 85 υπάλληλους, στον ΟΠΕΚΑ 260 και στα Κέντρα Κοινότητας 700, σύνολο 1.045 υπάλληλοι, όλοι με ΑΣΕΠ" , είπε.

"Το Υπουργείο, τα Κέντρα Κοινότητας και ο ΟΠΕΚΑ διασυνδέονται με έξι βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά. Αυτό το μοναδικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη μας έδωσε την απαιτούμενη προς τους δανειστές αξιοπιστία, που είχε καταρρακωθεί από το παλιό καθεστώς", πρόσθεσε.

"Συγχρόνως", συνέχισε, "σχεδιάσαμε το ΚΕΑ με όρους καινοτόμους και μοναδικούς για την Ευρώπη. Παράλληλα, όταν οι δανειστές ζητούσαν την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, αντιπροτείναμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Έτσι διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόματα και, παρά τις «Κασσάνδρες» της καταστροφής, δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ", είπε η κ. Φωτίου.

Για τον ΟΠΕΚΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε: "Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουμε και το προνοιακό μοντέλο. Γιατί σήμερα η ψηφιακή του οργάνωση μας επιτρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας τις δαπάνες μας και τους ωφελουμένους που έχουμε. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας, εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναπτυξιακές. Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ.

Αλλάζουμε το μοντέλο της πρόνοιας που δεν θα αφορά μόνο τα φτωχά στρώματα άλλα και τα μεσαία. Είναι εντυπωσιακά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ο αριθμός των ωφελούμενων, οι οικογένειες, η σύσταση τους, τα παιδιά, οι ηλικίες, τα εισοδήματα, οι άνεργοι και οι μορφωμένοι που ωφελούνται κάθε μέρα. Πριν από εμάς, κανείς δεν ήξερε ποιοι έπαιρναν τι και πόσα συνολικά, στην Ελλάδα".

Μέσα σε ένα χρόνο, είπε η κ. Φωτίου:

-Αναπτύχθηκαν προγράμματα που απευθύνονται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

-Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών. Για το 2019 αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018.

-Μπήκαν νέες βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σε 2 εκατ. νοικοκυριά.

Μέσα στο 2019:

-Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, ένα διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας της στέγης για την μέση οικογένεια.

-Ανοίγει το πρώτο 10 ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

-Σταθεροποιείται από τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων.

-Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.

-Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις- επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).

-Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ