Quantcast
Παπανάτσιου:Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν τα θεμέλια για την δίκαιη ανάπτυξη- Τι είπε για τις φοροελαφρύνσεις - enikonomia.gr
share

Παπανάτσιου:Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν τα θεμέλια για την δίκαιη ανάπτυξη- Τι είπε για τις φοροελαφρύνσεις

δημοσιεύτηκε:

«Στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι να τεθούν τα θεμέλια για αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη. Το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η κυβέρνησή μας, βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην υγιή και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και φυσικά στη στήριξη της εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και με δικαιώματα».

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ελευθερία» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τις φοροελαφρύνσεις αλλά και σε κίνητρα των επιχειρήσεων. Όπως είπε ήδη νομοθετήθηκε η μείωση του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% για τα εισοδήματα του 2019, υποστηρίζοντας ότι «στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά μία μονάδα ανά έτος, ώστε να φτάσει το 25% για το 2022».

Επίσης τόνισε ότι έγινε νόμος και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% για το φορολογικό έτος 2019 και για τα επόμενα έτη.

Μεταξύ άλλων είπε ότι καταργήθηκε το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης, πτώχευσης ή σε αδράνεια, για τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και για τους αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα μέτρα, η κ. Παπανάτσιου είπε ότι πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει σήμερα να διατηρηθεί σταθερό, για να συμπληρώσει ότι «το επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθεί ένα σχέδιο στοχευμένων φορολογικών κινήτρων που θα δώσουν ώθηση σε νέες επενδύσεις».

Όπως τόνισε η υφυπουργός σήμερα βρίσκονται σε ισχύ τρία φορολογικά κίνητρα που αφορούν:

α) Tην πρόσληψη νέων αλλά και μακροχρόνια ανέργων, συνδέοντας τις προσλήψεις αυτές με τη χορήγηση φορολογικής έκπτωσης στις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.

β) Tην παροχή μεγαλύτερης έκπτωση στο φόρο για επενδυτικές δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης

γ) Tην έκπτωση φόρου 30% στις επιλέξιμες δαπάνες για παραγωγή κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και συναφών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.

Ένα επιπλέον φορολογικό κίνητρο που νομοθετήθηκε πρόσφατα – είπε η κ. Παπανάτσιου – είναι η εξαίρεση από την επιβολή φόρου στην αύξηση κεφαλαίου για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. «Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και η αξιοποίηση του ιδιαίτερα άξιου επιστημονικού δυναμικού που έχουμε στη χώρα μας» σημείωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένονται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο διάστημα, η υφυπουργός είπε, πως πρόκειται να νομοθετηθούν φορολογικά κίνητρα για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις, όπως είναι η απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος της επιχείρησης, σε ποσοστό ανάλογο επί της δικαιούμενης ενίσχυσης που λαμβάνει, και η αύξηση του ποσοστού των αποσβέσεων.

Επίσης σημείωσε ότι αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, λέγοντας ότι «είναι ένα βήμα που εκσυγχρονίζει την επικοινωνία των επιχειρήσεων με την Φορολογική Διοίκηση, καταπολεμά το γραφειοκρατικό κόστος που είχαν οι προηγούμενες «χάρτινες» διαδικασίες, ενώ παράλληλα βοηθά στο να αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραβατικότητας ενισχύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό».

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Παπανάτσιου στο ζήτημα του εκσυχρονισμού της διοίκησης σχετικά με τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση του αιγιαλού σημειώντας ότι δημιουργείται το πλαίσιο και ορίζονται οι κανόνες.

«Σε μια χώρα που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε οριοθετημένη η γραμμή αιγιαλού, που δεν υπήρχε συγκροτημένο πλαίσιο για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες για να γνωρίζει κανείς πού επιτρέπεται να γίνει ένα επενδυτικό σχέδιο και πού όχι, πώς είναι δυνατόν να έρθουν επενδύσεις; Εμείς αντίθετα δημιουργούμε το πλαίσιο, ορίζουμε τους κανόνες. Η οριοθέτηση της γραμμής αιγιαλού είναι ένα μεγάλο έργο, αρμοδιότητάς μας, που προχωράει για πρώτη φορά και αναμένουμε την ολοκλήρωσή του»υποστήριξε.

Η κ. Παπανάτσου μίλησε αναλυτικά και για τους οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια « δείχνουν τη σταθερότητα της οικονομίας και μας κάνουν αξιόπιστους στο διεθνές περιβάλλον».

Όπως είπε, έχουν αναστραφεί όλες οι αρνητικές προσδοκίες των τελευταίων ετών, η χώρα βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το 2017 έναν χρόνο πριν από το αναμενόμενο και η οικονομία ξεκίνησε να ανακάμπτει για επτά συνεχόμενα τρίμηνα με ήπιο ρυθμό στην αρχή, με επιταχυνόμενο ρυθμό τώρα, της τάξης του 2,1%, 2,2% και με την προσδοκία υψηλότερου ρυθμού το 2019.

Μιλώντας για την ανεργία η υφυπουργός είπε ότι μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, δημιουργώντας τριακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς, είπε ότι αποκλιμακώθηκαν σημαντικά, ενώ χαρακτήρισε θετικά τα στοιχεία από τον δείκτη ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, η ιδιωτική κατανάλωση μέσα στο 2018 εμφάνισε αξιοσημείωτη σταθερότητα, αυξανόμενη κατά 1,0% ετησίως στο σύνολο του 2018 και κατά 1,1% το 4ο τρίμηνο, στηριζόμενη στη συνεπή βελτίωση της αγοράς εργασίας, το χαμηλό πληθωρισμό και τη μείωση της αβεβαιότητας» είπε η κ. Παπανάτσιου.

Εδική αναφορά έκανε η υφυπουργός Οικονομίας και στην πορεία των εξαγωγών, λέγοντας ότι είναι θετική σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας.

«Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό της τάξης του 34,1% του ΑΕΠ το 2018, από 31,9% το 2017 και από 21,0% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2009. Οι καθαρές εξαγωγές συνεισέφεραν στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2018, έναντι -0,4% το 2017. Η εν λόγω συνεισφορά, μάλιστα, έφτασε τις +2,7 ποσοστιαίες μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2018» είπε.

Τέλος σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η κ. Παπανάτσιου είπε ότι περιοχή βρέθηκε στο στόχαστρο της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας βέβαια ότι η κατάσταση αυτή αρχίζει να ανατρέπεται το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα η υφυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία από το μητρώο του ΓΕΜΗ, λέγοντας ότι από την 1η Γενάρη 2018 μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ανοίξει 585 παραπάνω επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.