Quantcast
Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Υποχώρησε στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Υποχώρησε στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (economic sentiment indicator, ESI) τον Μάρτιο, ενώ υποχώρησε στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιχειρηματικής και καταναλωτικής έρευνας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες, όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 105,5 από 106,2 μονάδες και στην ΕΕ μειώθηκε στις 105,0 από 105,4 μονάδες.

Η διαμόρφωση του ESI στην Ελλάδα επηρεάσθηκε θετικά από την αύξηση της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών (στις 10,5 από 6,1 μονάδες), των κατασκευών (στις -48,0 από -61,3 μονάδες) καθώς και από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -31,6 από -33,3 μονάδες). Αρνητικά επηρεάσθηκε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (στις -2,3 από -1,2 μονάδες) και το λιανικό εμπόριο (στις 7,4 από 13,3 μονάδες).

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντικά χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας και, σε μικρότερο βαθμό, των υπηρεσιών, ενώ η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές και παρέμεινε σταθερή μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία (+2,3 μονάδες), ενώ μειώθηκε πολύ στη Γερμανία (-1,8 μονάδες) και την Ολλανδία (-1,3 μονάδες) και παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στη Γαλλία (+0,2 μονάδες) και την Ιταλία (-0,2 μονάδες).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.