Quantcast
Αλλάζει ο χάρτης των ακινήτων - Πού εκτινάχθηκαν τιμές και φόροι - enikonomia.gr
share

Αλλάζει ο χάρτης των ακινήτων – Πού εκτινάχθηκαν τιμές και φόροι

δημοσιεύτηκε:

Η αγορά αρχίζει να στερεύει από φθηνά ακίνητα. Κατοικίες οι οποίες πριν από μια διετία ή τριετία πωλούνταν σε “σκοτωμένες” τιμές της τάξεως των 400 και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σήμερα έχουν κάνει άλμα ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο χάρτης των κατοικιών αλλάζει και οι νέες τιμές απειλούν να βάλουν φωτιά στους φόρους ακινήτων, καθώς το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει μια από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της εξισώνοντας τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Η άνοδος των τιμών στην αγορά θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αντικειμενικές, προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς δείχνουν ότι την τελευταία διετία σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, οι τιμές των κατοικιών έχουν τραβήξει την… ανηφόρα καταγράφοντας αυξήσεις 25%,30%, 50% ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η αύξηση φτάνει το 100%. Το εγχώριο real estate έχουν ζεστάνει οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και η Golden Visa την οποία κυνηγούν στην Ελλάδα Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι και Λιβανέζοι.
Μέσα σε δύο χρόνια στο Κουκάκι που επικρατεί η φρενίτιδα της Airbnb οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν κάνει άλμα 95%. Μια μεταχειρισμένη κατοικία στη γειτονιά αυτή πωλείται σήμερα από 1.400 έως 2.150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν τον Ιανουάριο του 2017 οι τιμές κινούνταν στην περιοχή των 740 και 1.100 ευρώ/ τ.μ. Τα σπίτια στο Κουκάκι έχουν γίνει ανάρπαστα και ακριβά. Το ίδιο ισχύει για τα Πετράλωνα, τους Αμπελοκήπους αλλά και τα Εξάρχεια, ενώ ελάχιστες είναι οι ευκαιρίες για αγορά κατοικίας σε τιμές κάτω των 1.000 ευρώ.
Και δεν είναι μόνο η αγορά του κέντρου της Αθήνας που προσελκύει Έλληνες και ξένους επενδυτές. Οι παλαιές κατοικίες στο Μαρούσι πωλούνταν τον Ιανουάριο του 2017 κατά μέσο όρο 780-910 ευρώ το τ.μ. Δύο χρόνια μετά οι τιμές αυτές δεν υπάρχουν στην αγορά. Οι τιμές πώλησης κατοικιών φτάνουν τα 1.150- 2.150 ευρώ το τ.τ. καταγράφοντας άλμα έως και 136%. Την ίδια εικόνα συναντούν οι αγοραστές και στο κέντρο του Πειραιά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων να σημειώνουν την τελευταία διετία αύξηση έως και 117%, Στον Πειραιά τα παλαιότερα σπίτια ξεκινούν σήμερα από 1.300 ευρώ το τ.μ. για να αγγίξουν έως και τα 1.900 ευρώ το τ.μ. όταν τον Ιανουάριο του 2017 διατίθεντο προς πώληση κάτω από το μισό στα 600 και 900 ευρώ το τετραγωνικό.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.