Quantcast
ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 407 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 407 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο

δημοσιεύτηκε:

Μειωμένο κατά 407 εκατ. ευρώ ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 990 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή άνοδο και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2018.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,7% σε τρέχουσες τιμές (4,6% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (13,5% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (4,5% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 18,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2018. Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και 29,6% αντίστοιχα.

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, κατά 79 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018, καθώς η βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων αντιστάθμισε μερικώς μόνο την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε μικρή βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές, αλλά μειώθηκαν οριακά (-0,1%) σε σταθερές τιμές, ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (9,2% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 5,4% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 11,5%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και 41,1% αντίστοιχα.

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε μικρό έλλειμμα 6,4 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 254 εκατ. ευρώ, κατά 74 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 997 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 405 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2018. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,9 δισεκ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Φεβρουάριο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, σημειώθηκε μείωση κατά 26 εκατ. ευρώ των καθαρών απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, με σημαντικότερη συναλλαγή την πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank Sh.A. στην Balfin Sh.p.k. και την Komercijalna Banka AD. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση κατά 195 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα), χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 548 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 218 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 3,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση κατά 497 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 1,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 4,9 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.