Quantcast
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο συμφωνεί με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο συμφωνεί με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

To Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εγκρίνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας 2019 – 2022, οι οποίες, όπως σημειώνει, είναι συμβατές με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία στηρίζονται τόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων όσο και το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το πρώτο το απέστειλε ήδη η κυβέρνηση στην Ευρωπαική Επιτροπή και προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του προυπολογισμού για το 2019 καθώς και για τα επόμενα χρόνια. Το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα


Ειδικότερα, το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 2% το 2022. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί από το 17,8% το 2019, στο 16,5% το 2020, στο 15,3% το 20121 και στο 14,2% το 2022.


Σύμφωνα με τον νόμο, η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου πρέπει να συνοδεύει τις προβλέψεις αυτές που αποστέλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή.


Στην έκθεση του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από την βαθιά ύφεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 26% περίπου.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι η θετική συγκυρία θα διατηρηθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει, οι διεθνείς αγορές δείχνουν να υιοθετούν τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.