Quantcast
Ξεπερνάει τα 14 δισ. ο λογαριασμός της εφορίας το δεύτερο εξάμηνο - enikonomia.gr
share

Ξεπερνάει τα 14 δισ. ο λογαριασμός της εφορίας το δεύτερο εξάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Φόρους που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν και τα αυτοκίνητα, καθώς και τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τα τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών των φόρων θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση, δεδομένου ότι λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές οι φορολογούμενοι θα αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι οποίες συνεχίζουν να είναι στα ύψη εξαιτίας των υπερπλεονασμάτων, που συρρίκνωσαν τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Μάλιστα, μεγάλο τμήμα των υποχρεώσεων καταλήγει στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία τροφοδοτείται ετησίως με απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν λογιστές, και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι «τσουχτερά» για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Η μεσοσταθμική επιβάρυνση, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ) αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα, έχει αυξηθεί συγκριτικά με το 2015 κατά 40%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές, οι επιβαρύνσεις αυξάνονται περαιτέρω.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους. Μάλιστα, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν νωρίτερα και τον ΕΝΦΙΑ, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, αντί του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 14 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ως εξής:

• Φόρος εισοδήματος. Τέλη Ιουλίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος. Μέχρι στιγμής είχαν εκδοθεί 676.149 εκκαθαριστικά σημειώματα, εκ των οποίων τα 156.156 είναι χρεωστικά, τα 79.846 πιστωτικά και τα υπόλοιπα 440.947 μηδενικά.

• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Ιουλίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό, μόνο τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά, εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.

• Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το β΄ εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ

• Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.