Quantcast
ΕΚΤ: Πρόσθετες αρμοδιότητες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό Τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Πρόσθετες αρμοδιότητες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό Τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Στη θεσμική ενίσχυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών (SSM) προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μεταβίβασης περισσότερης εξουσίας στο εποπτικό βραχίονα της για να αποφύγει την εμπλοκή των φορέων χάραξης της νομισματικής πολιτικής σε χαμηλού επιπέδου ζητήματα, αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων.

Σημειώνεται πως οι εξουσίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών περιορίζονται από το άρθρο 129 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει ότι τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι απίθανο ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει να αλλάξει αυτή τη συνθήκη. Αντ ‘αυτού, εξετάζει πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι κανόνες του SSM με τρόπο που να ταιριάζουν με την κείμενη νομοθεσία.

Ο SSM αναμένεται να λαμβάνει περίπου 6.000 αποφάσεις το χρόνο για 19 χώρες επί ζητημάτων που περιλαμβάνουν κεφαλαιακές ενισχύσεις, έγκριση ΔΣ τραπεζών , κ.α.. Αυτές οι αποφάσεις είναι αδύνατον να περνούν από το ΔΣ της ΕΚΤ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.