Quantcast
Ποιοι κερδίζουν και πόσα από το πακέτο Τσίπρα - Αναλυτικά τα οφέλη για 4 εκατομμύρια νοικοκυριά - enikonomia.gr
share

Ποιοι κερδίζουν και πόσα από το πακέτο Τσίπρα – Αναλυτικά τα οφέλη για 4 εκατομμύρια νοικοκυριά

δημοσιεύτηκε:

Διπλό όφελος από τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και από την επαναφορά της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδηµα θα έχουν οι φορολογούµενοι από το 2020. Πρόκειται για τις σηµαντικότερες παρεµβάσεις ελάφρυνσης στο πεδίο της άµεσης φορολογίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα τεθούν σε εφαρµογή από το 2020. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις εξαγγελίες, η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται από το επόµενο έτος και για τα εισοδήµατα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ µειώνονται οι συντελεστές της για τα υψηλότερα εισοδήµατα.

Ειδικότερα, η εισφορά αλληλεγγύης από 1/1/2020 διαµορφώνεται ως εξής:

  • Εως 12.000 ευρώ ο συντελεστής ήταν και παραµένει µηδενικός. Γίνεται 0% (από 2,2% που είναι σήµερα) για εισοδήµατα από 12.000 έως 20.000 ευρώ.
  • 2% (από 5%) για το τµήµα του εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
  • 4% (από 6,5%) για το τµήµα του εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
  • 6% (από 7,5%) για το τµήµα του εισοδήµατος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.
  • 8% (από 9%) για εισοδήµατα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.
  • 10% (ο συντελεστής παραµένει αµετάβλητος) για εισοδήµατα άνω των 220.000 ευρώ.


Λόγω της µείωσης των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης, οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν άµεσο όφελος και αύξηση αποδοχών από τον Ιανουάριο λόγω της µείωσης της παρακράτησης φόρου.

Από άλλες πηγές

Οι φορολογούµενοι µε άλλες πηγές εισοδήµατος, όπως, για παράδειγµα, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα δουν το όφελος στο εκκαθαριστικό σηµείωµα του 2021. Για παράδειγµα, µισθωτός µε ετήσιο εισόδηµα 15.000 ευρώ θα έχει ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 66 ευρώ. Φορολογούµενος µε ετήσιο εισόδηµα ύψους 25.000 ευρώ θα έχει µια µείωση φορολογικού βάρους 326 ευρώ, καθώς από 426 ευρώ που είναι σήµερα η εισφορά αλληλεγγύης, θα µειωθεί στα 100 ευρώ. Πρόσθετη και σηµαντική ελάφρυνση έρχεται και για τους φορολογούµενους οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Με το µέτρο που εξαγγέλθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδηµα οι τόκοι που καταβάλλει για την εξυπηρέτηση του δανείου. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το συγκεκριµένο µέτρο ίσχυε και παλαιότερα για τους τόκους εξυπηρέτησης δανείου µε το οποίο οι φορολογούµενοι αποκτούσαν πρώτη κατοικία. Ωστόσο, κατά τα µνηµονιακά χρόνια η συγκεκριµένη φοροαπαλλαγή ψαλιδίστηκε, µέχρι και την πλήρη κατάργησή της.

Παραδείγµατα

Ελεύθερος επαγγελµατίας µε ετήσιο εισόδηµα 15.000 ευρώ δαπανά ετησίως σε τόκους στεγαστικού δανείου το ποσό των 1.000 ευρώ. Θα έχει µια έκπτωση φόρου ύψους 220 ευρώ. Σήµερα καταβάλλει ετήσιο φόρο εισοδήµατος 3.300 ευρώ και από το 2020 θα πληρώνει 3.080 ευρώ. Μισθωτός µε δύο παιδιά και ετήσιο εισόδηµα 20.000 ευρώ δαπανά ετησίως σε τόκους στεγαστικού δανείου το ποσό των 3.000 ευρώ. Φέτος καταβάλλει φόρο εισοδήµατος 2.400 ευρώ. Από το 2020 θα καταβάλλει ετησίως φόρο εισοδήµατος 1.740 ευρώ, δηλαδή θα έχει ένα όφελος της τάξης των 660 ευρώ. Ιδιοκτήτης ακινήτων µε ετήσιο εισόδηµα 12.000 ευρώ από ενοίκια δαπανά ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου το ποσό των 2.000 ευρώ. Σήµερα επιβαρύνεται µε φόρο εισοδήµατος ύψους 1.800 ευρώ. Από το 2020 θα καταβάλλει φόρο εισοδήµατος ύψους 1.500 ευρώ, δηλαδή θα έχει ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 300 ευρώ.

Παράλληλα, τα εισοδήµατα των µισθωτών και των συνταξιούχων πρόκειται να προστατευθούν µέσω της ακύρωσης του ψηφισµένου µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου ορίου. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί δεδοµένη την κατάργηση του µέτρου µετά και τη θετική «διάθεση» της Κοµισιόν που καταγράφηκε στην τελευταία έκθεσή της για τις εαρινές οικονοµικές προβλέψεις. Με την κατάργηση του µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου ορίου οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν από επιβαρύνσεις που φθάνουν ετησίως ακόµη και τα 650 ευρώ. Για τους µισθωτούς µε ετήσιο εισόδηµα από 5.500 έως 9.000 ευρώ η επιβάρυνση που γλιτώνουν κυµαίνεται από µερικά ευρώ έως και 650 ευρώ. Για παράδειγµα, µισθωτός των 7.000 ευρώ ετησίως γλιτώνει από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου επιβάρυνση περίπου 250 έως 300 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών.


Ερχονται µειώσεις τιµών σε εστίαση και σούπερ µάρκετ

Κύµα µειώσεων τιµών σε σούπερ µάρκετ και εστίαση φέρνει η πτώση του ΦΠΑ, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν θετικό το πακέτο Τσίπρα. Οπως επισηµαίνουν χαρακτηριστικά στο «Εθνος», θα οδηγήσει και σε αποκλιµάκωση των τιµών στα ράφια των σούπερ µάρκετ στα είδη πρώτης ανάγκης µεταξύ 5% και 10%, ενώ παράλληλα θα δώσει βαθιά ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα τονώσει την κατανάλωση που βρίσκεται σε φάση ανάκαµψης.

Με βάση τους πρώτους πρόχειρους υπολογισµούς -καθώς η διαµόρφωση των τιµών είναι µια σύνθετη διαδικασία και αφορά αρκετούς κρίκους της αλυσίδας-, για αγορές τροφίµων αξίας 100 ευρώ η εξοικονόµηση µπορεί να φθάσει µέχρι και τα 10 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναχθεί σε µηνιαία και ετήσια βάση.

Ετήσια εξοικονόµηση

Ειδικότερα, ένα µηνιαίο «καλάθι» τροφίµων στο σούπερ µάρκετ που σήµερα έχει αξία 150 ευρώ, µε ΦΠΑ στο 24%, µετά τη µείωση του ΦΠΑ στο 13% θα κοστίζει 134 ευρώ, µια εξοικονόµηση της τάξης των 16 ευρώ ή περίπου 11%, δηλαδή 192 ευρώ τον χρόνο, ενώ όταν ο ΦΠΑ πάει στο 11% από το 2020, τότε το καλάθι αυτό θα κοστίζει 130 ευρώ, που αντιστοιχεί σε µια εξοικονόµηση της τάξης των 20 ευρώ, δηλαδή 240 ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον, ένα µηνιαίο «καλάθι» αξίας 190 ευρώ σήµερα, µε ΦΠΑ στο 24%, µετά τη µείωση του ΦΠΑ στο 13% θα κοστίζει 169 ευρώ, µια εξοικονόµηση της τάξης των 21 ευρώ, δηλαδή 252 ευρώ τον χρόνο, ενώ όταν ο ΦΠΑ πάει στο 11% από το 2020, τότε το καλάθι αυτό θα κοστίζει 165 ευρώ, που αντιστοιχεί σε µια εξοικονόµηση της τάξης των 25 ευρώ, δηλαδή 300 ευρώ τον χρόνο.

«Σαφέστατα και η µείωση του ΦΠΑ στα τρόφιµα αποτελεί µια πολύ θετική εξέλιξη. Ηταν άλλωστε πάγιο αίτηµα των επιχειρήσεων του κλάδου» επισηµαίνει ο επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ µάρκετ METRO-My Market, Αριστοτέλης Παντελιάδης, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε θετική εξαγγελία που αφορά σε µείωση των φορολογικών βαρών, ειδικά εκείνες οι εξαγγελίες που αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες, είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Οι τιµές, σύµφωνα µε τον ίδιο, αναµένεται να πέσουν άµεσα, από την επόµενη κιόλας ηµέρα εφαρµογής του µέτρου, καθώς κανείς -µε δεδοµένη την ένταση του ανταγωνισµού- δεν πρόκειται να κρατήσει τη µείωση του ΦΠΑ για τον εαυτό του. Σε ανάλογο µήκος κύµατος κινείται και ο επικεφαλής της βιοµηχανίας επεξεργασίας κρέατος Megas Yeeros, Νίκος Λούστας.

«Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, δεν υπάρχει αµφισβήτηση πως το µέτρο είναι θετικό» σηµειώνει χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί πως η δραστική µείωση του ΦΠΑ θα σταµατήσει και τα µαύρα τιµολόγια στη αγορά, µια πρακτική που πήρε διαστάσεις τα προηγούµενα χρόνια λόγω της υπερφορολόγησης. Οπως λέει, το κίνητρο για φοροδιαφυγή περιορίζεται σηµαντικά, προς όφελος της εύρυθµης λειτουργίας του ανταγωνισµού. Θετική θα είναι η επίδραση των µέτρων και στην εστίαση, η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγµα από την υπερφορολόγηση. Παρότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου δουλεύουν στα όριά τους, άνθρωποι του χώροι αναφέρουν πως θα καταβάλουν προσπάθεια να γίνουν αναπροσαρµογές προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Πάντοτε, όπως λένε, µια µείωση τιµών λειτουργεί θετικά για την προσέλκυση των καταναλωτών.

«Αν και δεν υπάρχουν περιθώρια, οι επαγγελµατίες της εστίασης θα κάνουν ό,τι µπορούν, ο καθένας ανάλογα µε τις δυνατότητές του» λέει ο επικεφαλής της αλυσίδας εστιατορίων L’ Artigiano, Χρήστος Βιτσίκανος, για να προσθέσει πως η ανακούφιση από τη µείωση του ΦΠΑ µεγαλώνει τα περιθώρια για επιπλέον παροχές προς το προσωπικό.


Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.