Quantcast
Σχέδιο για φοροελαφρύνσεις μέσω των τόκων στεγαστικών - Τα δύο σενάρια και ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Σχέδιο για φοροελαφρύνσεις μέσω των τόκων στεγαστικών – Τα δύο σενάρια και ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Τη διάταξη που προέβλεπε έκπτωση ενός μέρους από την ετήσια δαπάνη αποπληρωμής των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα σχεδιάζει να επαναφέρει η κυβέρνηση από το 2020. Πρόκειται για μέτρο επιβράβευσης των πολιτών που είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων του τραπεζικού δανείου.
Η σχετική φοροαπαλλαγή καταργήθηκε το 2013, επηρεάζοντας σχεδόν 800.000 νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα αν φορολογούμενος είχε καταβάλει το 2012 1.000 ευρώ σε τόκους στεγαστικού δανείου, στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης είχε μείωση του φόρου 10% δηλ. ελάφρυνση 100 ευρώ.
Έτσι, αν ισχύσει το σύστημα που ίσχυε και το 2013 η έκπτωση θα εφαρμόζεται αυτόματα στο ποσό του φόρου. Για παράδειγμα αν κάποιος πληρώσει το 2020 τόκους για το στεγαστικό ύψους 2.500 ευρώ, τότε το ποσό του φόρου που θα πληρώσει βάσει της δήλωσής του που θα κάνει το 2021 θα αφαιρεθούν 250 ευρώ. Όμως, παλαιότερα οι τόκοι εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα, με το όφελος να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, οι τόκοι τον πρώτο χρόνο εξόφλησης ανέρχονταν σε 4.450 ευρώ και μειώνονται όσο περνά ο χρόνος. Το ποσό των 4.450 ευρώ ενδεχομένως να εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα, όπως και παλαιότερα, μειώνοντας σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά σε τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Δημοκρατία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.