Quantcast
Σε χαμηλό 20 μηνών ο PMI μεταποίησης τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό 20 μηνών ο PMI μεταποίησης τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Στις 52,4 μονάδες έκλεισε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI), τιμή χαμηλότερη από τις 54,2 μονάδες του Μαΐου.

Ο κύριος δείκτης υπέδειξε μέτριο ρυθμό βελτίωσης της υγείας του ελληνικού τομέα μεταποίησης, τον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2017. Η πρόσφατη τιμή επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε 25 συνεχείς μήνες.

Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο επηρέασε αρνητικά τον κύριο δείκτη PMI. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Απριλίου, ενώ ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2017. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με οριακό ρυθμό.

Η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν, ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2018. Ωστόσο, η αύξηση ήταν ταχύτερη σε σύγκριση με την τάση στην ιστορία της έρευνας και λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο που σημειώθηκε το 2018.

Επίσης, οι εταιρείες αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, ανταποκρινόμενες στις συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν σταθερός στο πλαίσιο της ιστορίας της έρευνας. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής συνέχισε να υπερβαίνει εκείνον των νέων παραγγελιών.

Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν νέα υποχώρηση στις τιμές εκροών τον Ιούνιο. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός οδήγησε σε μειώσεις τιμών και άλλες δραστηριότητες προώθησης. Οι τιμές εισροών, τις οποίες κατέβαλαν οι παραγωγοί αγαθών, αυξήθηκαν με μέτριο μόλις ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2016.

Η αγοραστική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό 14 μηνών. Τα αποθέματα προϊόντων υποχώρησαν περαιτέρω, καθώς ο όγκος προμηθειών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2017. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν στον μέγιστο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 28 μηνών.

Οι εταιρείες παρέμειναν έντονα αισιόδοξες ως προς την αύξηση της παραγωγής κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ο βαθμός αισιοδοξίας ήταν αισθητά υψηλότερος από την τάση στην ιστορία της έρευνας, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης των πελατών.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.