Quantcast
Ετοιμάζονταν να δώσουν συντάξεις ύψους μέχρι και 24.000 ευρώ τον μήνα - enikonomia.gr
share

Ετοιμάζονταν να δώσουν συντάξεις ύψους μέχρι και 24.000 ευρώ τον μήνα

δημοσιεύτηκε:

Συντάξειςπου άγγιζαν τα 24.000 ευρώ τον μήνα ετοιμάζονταν να εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Παρόν». Το θέμα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Τα πράγματα έχουν ως εξής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατόπιν εντολής τους κ. Βρούτση, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, με κατεπείγον email προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Λάμπρο Σέμπο, ζήτησε τα τμήματα απονομής συντάξεων του φορέα να σταματήσουν κάθε διαδικασία έκδοσης κάποιων ειδικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με τις οποίες επρόκειτο να χορηγηθούν συντάξεις ύψους μέχρι και 24.000 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Το Παρόν» επειδή ο νόμος Κατρούγκαλος δεν ορίζει κανένα ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενοι νόμοι, οι υπάλληλοι των τμημάτων απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ βρέθηκαν απέναντι σε κάποιες -σχετικά λίγες – περιπτώσεις –που αφορούν κυρίως σε ασφαλισμένους προερχόμενους από τις ΔΕΚΟ, για τους οποίους τα ποσά συντάξεων που προκύπτουν είναι εξωπραγματικά. Πρόκειται για συντάξεις που ξεκινούν από 8.000 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι το ιλιγγιώδες ποσό των 24.000 ευρώ, που αφορούν σε 2-3 περιπτώσεις συμβολαιογράφων.

Όταν ο υπουργός Εργασίας το πληροφορήθηκε, ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία να σταματήσουν την έκδοση σχετικών αποφάσεων , ως ότου η νέα πολιτική ηγεσία αποφασίσει οριστικά για το τι ακριβώς θα συμβεί. Μέχρι τώρα, η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αλλά και του ΕΦΚΑ είναι η επαναφορά ενός ανωτάτου πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, προσαρμοσμένου ανάλογα με το ύψος των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί από τη μεριά του ασφαλισμένου αλλά και των γενικότερων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκρίνουν ότι ένα πλαφόν στο ύψος των 6.800 ευρώ τον μήνα θα ήταν ένα πολύ ικανοποιητικό ανώτατο ποσό χορηγούμενης σύνταξης. Προφανώς, για να γίνει αυτό απαιτείται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί εντός του Αυγούστου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.