Quantcast
Ρεκόρ 12ετίας για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ - enikonomia.gr
share

Ρεκόρ 12ετίας για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

δημοσιεύτηκε:

Την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 12 ετών κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019, όπως προκύπτει από στοιχεία της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας ανήλθε στις 105,3 μονάδες τον Ιούλιο από τις 101,0 μονάδες τον Ιούλιο του 2018 επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008. Σημειώθηκε βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 12 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, καταγράφηκε ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο βαθμό. Αναλυτικά:

-Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρουσίασαν μικρή μεταβολή.

– Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα μεταβλήθηκαν σημαντικά, όπως επίσης οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, όπως και τα αποθέματα.

– Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται περαιτέρω, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται μεν, αλλά ηπιότερα

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώνονται, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, όπως επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.