Quantcast
«Κλειδί» για τα αναδρομικά και τις αλλαγές στις συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ - enikonomia.gr
share

«Κλειδί» για τα αναδρομικά και τις αλλαγές στις συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ

δημοσιεύτηκε:

Βαρόμετρο για το ύψος των αναδρομικών των συνταξιούχων αλλά και για τις αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα των συντάξεων που θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό, θα αποτελέσει η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση (εκδικάστηκε στις 4/10/2017) αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών και πάντως εντός του 2019 με μεγάλη πιθανότητα το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.Η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για τις κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, αλλά και για τις αλλαγές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα περιληφθούν στο νέο Ασφαλιστικό.

Τα δύο σενάρια

Ειδικότερα, όσον αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων, το «κλειδί» για τα ποσά που θα επιστραφούν βρίσκεται στη νέα απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Αν βγει συνταγματικός ο νόμος στον επανυπολογισμό των συντάξεων, τότε τα αναδρομικά είναι «κλειδωμένα» για ένα 10μηνο (για το διάστημα Ιουλίου 2015 – Απριλίου 2016), αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν μετά τον Μάιο του 2016, παρά μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Αν ο νόμος βγει αντισυνταγματικός, τότε υπάρχει ζήτημα επιστροφών και μετά το 2016 χωρίς δικαστικές προσφυγές.

Ειδικότερα στην κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν βρεθεί ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, το ύψος και ο υπολογισμός των νέων συντάξεων κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δικαστικές κρίσεις για τη συνταγματικότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (που μεταρρυθμίστηκαν ωστόσο πρόσφατα) αλλά και για την ένταξη αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, δημοσίων υπαλλήλων και μισθωτών στην ίδια ασφαλιστική στέγη είναι κομβικές και θα κρίνουν την επόμενη μέρα για τον ΕΦΚΑ.

Πιο κρίσιμη θα είναι η απόφαση για τη συνταγματικότητα του επανυπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς θα «δείξει» το εύρος των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς ο επανυπολογισμός συνδυάστηκε με περικοπές για 250.000 συνταξιούχους. Δεδομένη θεωρείται η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα όποια αναδρομικά θα πρέπει να επιστραφούν με δόσεις.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.