Quantcast
Διευκολύνσεις για την καταβολή εισφορών σε όσους επλήγησαν από πλημμύρες - Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας - enikonomia.gr
share

Διευκολύνσεις για την καταβολή εισφορών σε όσους επλήγησαν από πλημμύρες – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Υπεγράφη από τον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη η εγκύκλιος για την παροχή οδηγιών προς τον ΕΦΚΑ σχετικά με τις διευκολύνσεις που προβλέπονται σε ό,τι αφορά την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες.

Η υπογραφή της εγκυκλίου, που ανοίγει τον δρόμο για τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις, εκκρεμούσε, παρότι είχαν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες.



Η απόφαση καλύπτει πληγέντες από τις πλημμύρες:

α) σε περιοχές του Δήμου Ορεστιάδας (27-28 Νοεμβρίου 2018),

β) σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας (6 Μαΐου 2018),

γ) σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (8 Ιουλίου 2018),

δ) στον Δήμο Σκιάθου (30 Σεπτεμβρίου 2018)

ε) σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (30 Νοεμβρίου 2017 έως 4 Δεκεμβρίου 2017),

στ) σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (6-7 Μαΐου 2018),

ζ) σε περιοχές του Δήμου Λοκρών (29-30 Σεπτεμβρίου 2018) και η) σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (16-17 Νοεμβρίου 2017).

Σημειώνεται ότι, βάσει νόμου, εκτός από τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, προβλέπεται σειρά διευκολύνσεων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ενεργοποιούνται οι πάγιες διατάξεις που προβλέπονται από το νόμο, με τις οποίες:

– Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

– Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, ασφαλιστικές εισφορές (μετά των προσθέτων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).

– Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επομένου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Με αφορμή την υπογραφή της εγκυκλίου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Η μέριμνα για την ενίσχυση και την ανακούφιση των πληγέντων από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές αποτελεί πρώτιστη κυβερνητική προτεραιότητα. Η υπογραφή της συγκεκριμένης εγκυκλίου ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, για να συμβάλουμε στην προσπάθεια των συμπολιτών μας να ορθοποδήσουν. Δυστυχώς, και αυτή η περίπτωση συγκαταλέγεται μεταξύ των εκκρεμοτήτων που καθημερινά ανακαλύπτουμε ότι άφησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η αδιαφορία που επέδειξαν απέναντι στους πληγέντες είναι αδιανόητη».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.