Quantcast
Κουτεντάκης: Εφικτός επί της αρχής ο δημοσιονομικός στόχος του προϋπολογισμού για το 2020 - enikonomia.gr
share

Κουτεντάκης: Εφικτός επί της αρχής ο δημοσιονομικός στόχος του προϋπολογισμού για το 2020

δημοσιεύτηκε:

Σε παρέμβασή του κατά την εξέταση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δήλωσε ότι η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού οριστικοποιεί τις προβλέψεις του Προσχεδίου. ενώ οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι πλήρως ταυτόσημες με αυτές στο Προσχέδιο. Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις, υπάρχουν κάποιες οριακές αλλαγές, πρόσθεσε ο κ. Κουτεντάκης.

Η γνώμη μας, ως Γραφείο Προϋπολογισμού, είπε, είναι η ίδια που εκφράσαμε για το Προσχέδιο, ότι επιτυγχάνει επί της αρχής το δημοσιονομικό στόχο. Έχει, ωστόσο, συνέχισε, τρεις σημαντικές αβεβαιότητες, που θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά στη διάρκεια του έτους. Η μία έχει να κάνει με την δυνατότητα των φορέων της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες στο προβλεπόμενο ύψος (γύρω στα 800 εκατομμύρια). Η δεύτερη αβεβαιότητα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της αυστηροποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το αν τελικά τα καταφέρει να αποδώσει τα επιπλέον έσοδα στο ποσό που προβλέπεται. Η τρίτη αβεβαιότητα έχει να κάνει με το ρυθμό μεγέθυνσης. Αν θα είναι, δηλαδή, στο 2,8% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός ή θα είναι κάπου χαμηλότερα, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί.

Ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού είναι η πρώτη που περιλαμβάνει τον πίνακα 3.2, ο οποίος έχει μία ταξινόμηση των εσόδων και των δαπανών του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία είναι η πιο διαφανής και ξεκάθαρη, όσον αφορά την όποια συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπήρχε στο Προσχέδιο, τον είδαμε και στην Εισηγητική Έκθεση και αυτό οφείλω να το αποδώσω στον κύριο Υπουργό που τον συμπεριέλαβε. «Αυτό δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Αφενός νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι θέμα αρχής η διαφάνεια στους λογαριασμούς του δημοσίου, να γνωρίζει ο κάθε πολίτης από πού εισπράττονται και που ξοδεύονται τα δημόσια χρήματα και αφετέρου νομίζω ότι η καλή αποτύπωση των αριθμών διευκολύνει και εσάς την όποια κοινοβουλευτική συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό» υπογράμμισε ο κ. Κουτεντάκης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.